h

SP ontevreden over uitwerking initiatiefvoorstel ‘Kunst met een kleine k maar met een grote J’

6 november 2009

SP ontevreden over uitwerking initiatiefvoorstel ‘Kunst met een kleine k maar met een grote J’

Op 20 maart van dit jaar werd statenbreed het SP initiatiefvoorstel ‘Kunst met een kleine k maar met een grote J’ aangenomen. Het ver uitgewerkte voorstel, waarbij scholieren worden uitgenodigd om zelf kunstwerken te maken en exposities te organiseren, in samenwerking met ‘echte’ musea, kon rekenen op veel goodwill bij de Brabantse musea en in het onderwijs.

Maar in plaats van gewoon aan de slag te gaan met het concrete voorstel, zette de provincie het project uit bij enkele zogenaamde steunfuncties, waaronder de Kunstbalie. Deze besloten eenzijdig dat het een heel ander project moest worden, een project dat in de verste verte niet lijkt op het door de Staten aangenomen initiatiefvoorstel. De SP gaf te kennen niet zo blij te zijn met de manier waarop met haar initiatief werd omgegaan. Daarop besloot de gedeputeerde dat er dan maar weer een notitie moest komen met keuzescenario’s, die dan maar weer in de commissie van 27 november besproken moet worden. Acht maanden na dato en nog helemaal niets gebeurd.

Afgezien van de vertraging is het zeer de vraag of het initiatiefvoorstel op deze manier ooit de uitvoering krijgt die het verdient en die door de Staten gewenst werd. Let wel, het gaat hier niet om een tonnen kostend voorstel, maar om een project van ongeveer € 35.000.

Dat noopte de SP-fractie om vandaag in de commissie ZWC een paar vragen te stellen:
1. Waar hebben we al die ambtenaren voor als die een relatief eenvoudig klusje als de uitwerking van een vergaand voorbereid statenvoorstel niet eens voor hun rekening kunnen nemen?
2. Wat heeft dit tot nu toe allemaal al gekost aan ambtenarenuren en steunfunctiewerk?
3. En de belangrijkste vraag: krijgen steunfuncties de macht toebedeeld om zomaar een statenbreed gedragen voorstel naar hun goeddunken te veranderen? Waar kiezen we dan nog volksvertegenwoordigers voor?

Het antwoord van gedeputeerde van Haaften was ronduit kwetsend. Op haar rustte de dure plicht, zo stelde zij, om ervoor te zorgen dat projecten waar de provincie geld aan uitgeeft voldoende draagvlak hebben en verantwoord en duurzaam zijn. Criteria waar het initiatiefvoorstel met gemak aan kan voldoen. En voor de rest wilde ze er pas op 27 november over praten, punt uit.

U bent hier