h

Commissie in debat over verwaterd plan

16 oktober 2009

Commissie in debat over verwaterd plan

De commissie voor Ruimte en Milieu vergaderde ruim drie uur lang over een nieuw Provinciaal Waterplan dat nog dit jaar moet worden vastgesteld. Dat plan gaat onder andere over genoeg schoon drinkwater, goed en natuurlijk waterbeheer, bescherming tegen overstromingen, watervervuiling en onttrekkingen van grondwater. Water is in de ogen van de SP een van de belangrijkste problemen voor de toekomst. Houden we genoeg gezond drinkwater? Loopt ons land niet onder als gevolg van de klimaatveranderingen? Hoe zorgen we ervoor dat de natuur gezond blijft door voldoende grondwater? Er zijn zelfs deskundigen die zeggen dat een toekomstig tekort aan goed water de inleiding kan vormen op een derde wereldoorlog…

Daarom miste de SP bij het provinciale plan elke vorm van urgentie om snel grondige maatregelen te nemen voor onze toekomst. Sterker nog: ten opzicht van een jaar geleden willen GS nu juist minder investeren in water. Dat schoot de SP, maar ook de meeste andere fracties in het verkeerde keelsgat: Gedeputeerde Onno Hoes lag zwaar over vuur omdat hij voorstelde 40 miljoen minder uit te trekken voor het plan. Zelfs de anders zo bedaarde waterschapsbestuurders waren hierover boos en zeiden dat de provincie zich niet aan haar afspraken hield. Met uitzondering van de VVD willen alle fracties dat er meer geld komt voor het waterplan.

De SP had daarnaast nog een waslijst van vragen en kritiek op onderdelen van het plan. De rode draad daarvan was dat er onvoldoende bescherming is voor ons water en de natuur en dat de lusten en de lasten oneerlijk verdeeld zijn. Burgers betalen in verhouding veel meer dan bedrijven, terwijl bedrijven vaak voor grote problemen in de waterbeheersing zorgen door grote onttrekkingen, vervuiling en daardoor vermindering van de waterkwaliteit.

De conclusie van de SP was dat het plan eerst flink verbeterd moet worden voor het in de Provincie wordt vastgesteld. Of dat zo is, wordt even afwachten omdat gedeputeerde Hoes nu met een flinke stapel huiswerk terug moet naar GS. Bij de behandeling in de Statenvergadering zal de SP komen met een aantal wezenlijke voorstellen die de urgentie van goed waterbeheer voor nu en de toekomst onderstrepen.

U bent hier