h

Sp deelt gebak uit in verpleeg- en verzorgingshuizen Oosterhout

1 september 2009

Sp deelt gebak uit in verpleeg- en verzorgingshuizen Oosterhout


Tweede-Kamerlid Henk van Gerwen, diverse SP statenleden en leden van de afdeling Oosterhoutdeelden maandagmiddag gebak uit aan alle Oosterhouters die in verzorgings- of verpleeghuizen zitten. Zij deden dit om op ludieke wijze te protesteren tegen het voornemen van zorginstelling Volckaert-SBO per 1 augustus.


De directie heeft bepaald dat de bewoners voortgaan geen bloemetje of plantje meer krijgen op hun verjaardag, geen cadeau met Sinterklaas en geen weekendgebak. De wekelijkse snack verdwijnt en ook een deel van de kranten en leesmappen wordt opgezegd.
De actie van de SP-ers begon bij verzorgingshuis De Doelen. De actievoerders werden er ontvangen door mevrouw Adrienne van den Wildenberg van de Raad van Bestuur en Frans Sondag, sectormanager bij Volckaert-SBO. Het tweetal begrijpt de onrust maar volgens hen is een van de oorzaken het nieuwe overheidsbeleid. “We zitten door gewijzigde landelijke wetgeving, met minder budget. We moeten nu namelijk gaan werken met zogenaamde 'zorgzwaartepakketten': iedere cliënt wordt gemeten en ingedeeld op zorgzwaarte, in tien groepen, van licht naar zwaar. Door deze nieuwe vorm van financiering vanuit Den Haag krijgt Volckaert-SBO minder geld."
Kamerlid Van Gerwen is het daar niet mee eens. “Mensen gebruiken de wet om bezuinigingen in de zorg door te voeren. Op deze manier zorgen we in Nederland voor een verdere tweedeling in de maatschappij. Als je geld hebt, kun je genieten van een gezellige oude dag maar heb je de pech over minder middelen te beschikken, dan ben je de pineut en zul je het in de toekomst met het minimale moeten doen. Dat moeten we zien te voorkomen.”


Gebakje
Het afschaffen van weekendgebak, een verjaardagsbloemetje of een sinterklaascadeautje lijkt weinig op te leveren, maar volgens Sondag zet het toch wel zoden aan de dijk: "Met zo'n vijfhonderd bewoners is dat voor Volckaert-SBO toch behoorlijk wat geld, en het hoort gewoon niet bij de basale zorg. We hebben keuzes moeten maken en dan doet zo'n gebakje het minste pijn."
Toen Laura van Vessem hoorde van de maatregelen die Volckaert-SBO per 1 augustus door heeft gevoerd werd ze erg boos. Ze vond dat dit niet zomaar door kan gaan. “Die mensen hebben hun hele leven hart voor ons gewerkt en nu gaan we zo met ze om, schandalig.” Ze benaderde haar partijgenoten en nam het initiatief van de actie. Net als Laura zijn die het er niet mee eens wat er gebeurd in de Oosterhoutse verpleeg- en verzorgingshuizen. Om dat te laten merken deelden ze overal gebak van bakkerij De Jong uit. Het gaat niet om dat ene gebakje maar men vindt het duidelijk een teken dat het er in onze samenleving steeds killer aan toe gaat. Het basiszorgpakket wat geleverd wordt gaat steeds minder voorstellen en voor zaken als een tijdschrift, een aardigheidje met je verjaardag of SInterklaas of een extra douchebeurt zal je straks steeds vaker moeten bijbetalen.” Als het aan de Oosterhouters ligt, blijft het niet bij deze ene actie. Ze willen verder de dialoog aangaan over zorg in Oosterhout en komen zeker op het onderwerp terug.

U bent hier