h

Provinciale regeling verbetering binnenklimaat & energiebesparing scholen

28 september 2009

Provinciale regeling verbetering binnenklimaat & energiebesparing scholen

In de zomerperiode bereikte de SP-fractie geluiden van ouders en leerkrachten van Brabantse basisscholen over de slechte klimaatbeheersing van schoolgebouwen. De staatssecretaris van Onderwijs heeft onlangs via de ‘Regeling verbetering binnenklimaat huisvesting primair onderwijs 2009’ €110 miljoen beschikbaar gesteld om de ergste nood te lenigen. Voor Brabant is in totaal exact € 13.563.399,- beschikbaar. De SP vraagt de provincie deze Rijksregeling aan te vullen.

Temperaturen in lokalen die oplopen tot over de 30* Celsius, leerlingen met hoofdpijn, misselijkheidsverschijnselen en benauwdheid, slechte ventilatie en isolatie: het bevordert allemaal niet bepaald de leerprestaties, de gezondheid en het welbevinden van onze kinderen. De problemen treden niet alleen op in de oudere schoolgebouwen.

Een fiks aantal schoolgebouwen is de afgelopen jaren opgeknapt of vernieuwd, maar ook daar is wegens gebrek aan budget niet altijd geïnvesteerd in isolatie, ventilatie en andere maatregelen ter verbetering van het binnenklimaat. Met als gevolg dat ook leerlingen in een nieuw gebouw toch nog steeds kunnen kampen met dezelfde verschijnselen als de hierboven genoemde.

Met het geld van de Rijksregeling kunnen maatregelen worden bekostigd om het binnenklimaat op scholen beter te maken en het energieverbruik omlaag te brengen. Om in aanmerking te komen voor de regeling moeten gemeenten zorgen voor 40% cofinanciering. Een gemeente kan zelf cofinancier zijn, maar kan ook cofinanciering van een derde partij ontvangen.

Gezien de omvang van de problematiek is deze Rijksregeling niet meer dan een goed begin. Bekend is dat de aanpak van het binnenklimaat en maatregelen ter besparing van energie op scholen in Brabant en de rest van Nederland het veelvuldige kost van het beschikbaar gestelde budget van €110 miljoen.

Om de verbetering van het binnenklimaat en vermindering van het energieverbruik op Brabantse basisscholen een extra impuls te geven pleit de SP-fractie voor een provinciale regeling, geënt op de hierboven genoemde Rijksregeling, waarbij de provincie hetzelfde bedrag beschikbaar stelt aan de Brabantse gemeenten als het Rijk: € 13.563.399,-.

Door deze feitelijke verdubbeling van het beschikbare bedrag voor energiebesparende en binnenklimaatverbeterende maatregelen kan een groter deel van de problematiek worden aangepakt, De scholen besparen hiermee bovendien kosten op energie waardoor ze meer kunnen investeren in het primaire proces (lesgeven en begeleiden). Kinderen voelen zich prettiger en gezonder en presteren beter. Gespecialiseerde bouwbedrijven kunnen in deze tijden van economische crisis flink aan de slag en bieden dus meer werkgelegenheid.

Een extra Brabants stimuleringsbudget levert dus aan alle kanten een win-win-situatie op: voor de scholen, de leerlingen, het milieu en de Brabantse economie. SP-Statenleden Veerle Slegers en Ron van Zeeland hebben daarom de volgende vragen aan het college van Gedeputeerde Staten gesteld:

1. Bent u bereid om een provinciale regeling ter verbetering van het binnenklimaat en besparing van energie op Brabantse basisscholen in het leven te roepen, ter hoogte van het budget dat het Rijk beschikbaar heeft gesteld aan de Brabantse gemeenten voor deze doeleinden? Zo niet, waarom niet?

2. Zo ja, bent u bereid daartoe in de provinciale begroting het noodzakelijke bedrag te bestemmen?

De SP zal bij de begrotingsbehandeling een motie indienen als GS negatief antwoorden op de vraag over het beschikbaar stellen van een provinciaal budget gelijk aan wat de staatssecretaris geeft aan Brabant.

U bent hier