h

SP: opheldering kapvergunning Museumtuin

1 juli 2009

SP: opheldering kapvergunning Museumtuin

de rode beuk in de museumtuing van het Noord-Brabants Museum (foto Ron van Zeeland)
In een brief d.d. 26 juni 2009 aan het College van Burgemeester en Wethouders van ’s-Hertogenbosch heeft het College van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant aangegeven z.s.m. te willen beginnen met de ver/nieuwbouw van het Noordbrabants Museum. In de brief komt het college terug op een eerdere toezegging dat niet eerder gestart zal worden met het kappen van bomen in de museumtuin, dan dat de Raad van State zich hierover heeft uitgesproken.

De brief van B&W van ‘s-Hertogenbosch was hierover duidelijk:

‘Voorafgaand aan de verlening van de kapvergunningen heeft het college een brief gestuurd aan Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant met daarin het verzoek te wachten met kappen na het moment dat de bouwvergunning onherroepelijk is geworden en vaststaat dat het bouwplan uitgevoerd gaat worden. Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant reageerde hierop met de mededeling dat zij instemden met het verzoek om geen bomen te kappen voordat de vergunningen onherroepelijk zijn.’

Statenlid Ron van Zeeland stelde vandaag namens de SP-fractie hierover de volgende vragen aan het College van Gedeputeerde Staten, met het verzoek om voor 10 juli het antwoord te ontvangen, i.v.m. de behandeling van het Statenvoorstel over het Noordbrabants Museum in de Statenvergadering van 10 juli:

1. Om welke redenen hebt u besloten om op uw eerdere toezegging - om niet eerder te beginnen met het kappen van de bomen totdat de vergunningen definitief zijn - terug te komen?
2. Bent u het met de SP-fractie eens, dat u hiermee ingrijpt in de bestuurlijke verhoudingen in de gemeente ’s-Hertogenbosch?
3. Waarom vindt u het aanvaardbaar om een lopende juridische bezwaarprocedure rond de kapvergunning te doorkruisen en de facto overbodig te maken?

Politici uiten over het algemeen fraaie meningen over het dichten van de kloof tussen burgers en bestuur. Het feit dat u afspraken met een andere overheid zomaar opzegt, en dat u bezwaarprocedures niet eens afwacht, is wat mij betreft geen bijdrage aan de beeldvorming van een betrouwbare overheid.

4. Bent u met de SP van mening dat u uw reputatie op het gebied van ‘behoorlijk bestuur’ hiermee op het spel zet? Zo nee, waarom niet?

Ron van Zeeland van de SP-statenfractie vindt dat de geloofwaardigheid van het college op het spel staat als betrouwbare partner van gemeente en als overheid in de richting van haar burgers: "Ik vind het niet kunnen dat de ene overheid afspraken met een andere overheid zomaar van tafel veegt. En wat ik nog veel erger vind is dat de provincie daarnaast de bezwaarprocedure tot een wassen neus maakt. Ik snap heel goed dat Brabanders steeds meer moeite hebben om de provinciale politiek nog serieus te nemen."

U bent hier