h

SP steunt actie Start burgerinitiatief tegen megastallen

15 maart 2009

SP steunt actie Start burgerinitiatief tegen megastallen

buiten verzamelden de bij de bijeenkomst te zijn
Vrijdagmiddag 13 maart, op het landgoed Baest in Oostelbeers bij Oischot...ruim 60 mensen uit alle hoeken en gaten van Brabant zijn bij elkaar gekomen. Wat hun bindt is het verzet tegen de komst van megastallen in de de hele provincie. Ze hebben de handen ineengeslagen om bij de provincie en andere overheden aan de bel te trekken tegen de ongecontroleerde komst van megastallen. Kort gezegd komen de bezwaren erop neer dat megastallen zeer ongewenst zijn, omdat:

de gevaren voor de volksgezondheid en het milieu onvoldoende onderzocht en meegewogen worden
- het Brabantse landschap en buitengebied nog verder aangetast worden met de komst van industriële dierenbedrijven
- het dierenwelzijn ernstig aangetast wordt
- de plannen voor megastallen op een ondemocratische manier tot stand komen; burgers hebben geen nekel invloed
- er op lange termijn geen toekomst is voor deze grootschalige vorm van landbouw
- de ontwikkeling van een duurzame en grondgebonden landbouw ermee geblokkeerd wordt
- gewone gezinsbedrijven gedupeerd worden.

de initiatiefnemers vertellen nog eens waarom een burgerinitiatief

In en buiten de Provinciale Staten is de SP al langer actief tegen de ongewenste komst van megastallen. Het burgerinitiatief is een prima actie om de druk op te voeren, reden voor de SP om het initiatief actief te steunen, onder andere door het ter beschikking stellen van gratis folders en het meewerken van de verspreiding ervan. De bedoeling is dat er duizenden handtekeningen verzameld worden om zo het onderwerp op de agenda van de provincie te krijgen en de Staten tot een andere keuze te dwingen. Waarom starten we met zo'n ongewenste ontwikkeling, terwijl we niets eens goed weten wat de gevaren zijn? Was de reconstructie van het buitengebied niet juist bedoeld om varkenspest en andere rampen te voorkomen?

veel belangstelling

In andere delen van de wereld wordt steeds duidelijker dat er een verband bestaat tussen grootschalige ongezonde dierenindustrie en het voorkomen van ziektes, zoals de MSRA-bacterie, Q-koorts en vogelgriep. Ook de gevaren van fijnstof worden steeds duidelijker. Het is onbegrijpelijk dat hier, ondanks waarschuwingen van onder andere huisartsen en GGD, nog steeds geen onderzoek gedaan is naar de gevolgen van megastallen. Overal in Brabant waar sprake is van de bouw van megastallen, komen mensen in verzet. Met dit initiatief bundelen zij hun krachten. Wie meer wil weten of actief wil worden kan terecht op hun site: http://www.megastallen-nee.nl

U bent hier