h

BEËINDIG ‘SOAP’ GEZONDHEIDSONDERZOEK

19 maart 2009

BEËINDIG ‘SOAP’ GEZONDHEIDSONDERZOEK

De SP-fractie in Provinciale Staten van Noord-Brabant heeft met zorg kennis genomen van de uitlatingen van landbouwminister Verburg over het gezondheidsonderzoek & intensieve veehouderij. De provincie zou naar aanleiding hiervan nu al moeten onderhandelen met de reconstructieprovincies om begin april zelf het groene licht voor zo’n onderzoek te kunnen geven.

Naar aanleiding van de opmerkingen van de minister in het Brabants Dagblad heeft Statenlid Ron van Zeeland vandaag het college van GS om opheldering gevraagd. Hij wil weten of GS de zorg van de SP deelt dat begin april nóg geen duidelijkheid wordt verschaft.

Ron van Zeeland: “Dit dreigt een slechte soapserie te worden. Ik zie al aankomen dat wij in april te horen krijgen dat de minister er nog niet klaar voor is en de provincie op de minister gaat wachten. Gedeputeerde Rüpp zou nu al moeten onderhandelen met zijn collega’s om in april te kunnen zeggen dat als de minister het niet doet, wij zélf opdracht geven het onderzoek te starten.”

De vragen:

Geacht College,

Minister van LNV Gerda Verburg doet in het Brabants Dagblad van vandaag* uitspraken over het ‘gezondheidsonderzoek & intensieve veehouderij’. Haar opmerkingen stemmen de SP-fractie niet hoopvol.

In de PS-vergadering van 13 februari heeft Gedeputeerde Rüpp toegezegd om -indien nodig - met de overige reconstructieprovincies opdracht te geven tot het onderzoek naar de gevolgen voor de volksgezondheid van de intensieve veehouderij.

Naar aanleiding van het bovenstaande heeft de SP-fractie de volgende vragen aan uw college:

1. Hebt u kennis genomen van de uitlatingen van Minister Verburg over het ‘gezondheidsonderzoek intensieve veehouderij’?
2. Deelt u onze zorg dat de streefdatum om tot een beslissing te komen (‘begin april’) het gezondheidsonderzoek al dan niet te starten, niet gehaald zal worden?
3. Zo nee, waarom niet?

Begin april kan ook door LNV besloten worden (voorlopig) geen onderzoek te starten.

4. Is uw College al in gesprek met de overige reconstructieprovincies over een gezamenlijke opdracht tot een gezondheidsonderzoek?
5. Zo ja, hoe vorderen die gesprekken? Bent u in staat om op korte termijn kordaat te reageren op een negatief besluit van de minister van LNV door (al dan niet met de overige reconstructieprovincies) zelf het initiatief tot een onderzoek te nemen?
6. Zo nee, waarom niet? Deelt u onze mening dat verder tijdverlies met het oog op de maatschappelijke onrust, zeer onwenselijk is?
7. Bent u het eens met de opmerking van de minister dat het instellen van een onderzoek een rem is op de ontwikkeling van Landbouw Ontwikkelingsgebieden? Klopt dit feitelijk?

Artikel Brabants Dagblad: 'Minister Verburg ziet nog geen noodzaak tot varkensonderzoek

Blog Ron van Zeeland: 'Verburg heeft geen trek''

U bent hier