h

SP kritisch tevreden over OV-basisvoorzieningenniveau

16 februari 2009

SP kritisch tevreden over OV-basisvoorzieningenniveau

Op 13 februari 2009 hebben de Provinciale Staten het OV-basisvoorzieningenniveau voor Brabant vastgesteld, met steun van de SP. De SP-fractie ziet het nieuwe basisvoorzieningenniveau als een goed fundament voor de verdere doorontwikkeling van het OV in Brabant, en beslist niet als eindstation.

Het door PS geaccordeerde basisvoorzieningenniveau garandeert een bepaalde bedieningsfrequentie van Brabantse kernen en voorzieningen als scholen en ziekenhuizen, en geeft garanties ten aanzien van maximale loopafstanden naar de dichtstbijzijnde bushalte. De garanties houden in dat het aanbod niet onder het vastgestelde niveau kan zakken, ongeacht het gebruik.

Aanvankelijk adviseerde het college van GS aan PS om een lager basisvoorzieningenniveau vast te stellen, maar vond daar geen steun. Door de voorkeur van PS voor een hoger niveau dient het college nu bijna 2 miljoen euro te investeren in reparaties aan het basisvoorzieningenniveau. Ook nieuw is dat inwoners van kernen met minder dan 2.000 inwoners gebruik kunnen maken van de regiotaxi tegen gewoon OV-tarief. Ook reizigers in grotere kernen kunnen hiervan gebruik maken op tijdstippen dat er geen bussen meer rijden.

Tijdens de discussie heeft de SP zich sterk gemaakt voor de grotere Brabantse kernen in niet-stedelijke gebieden. OV-woordvoerder Mahmut Erciyas heeft bij het college met succes gepleit voor een hogere bedieningsfrequentie (twee keer per uur) in deze kernen tijdens de ochtend- en avondspits, respectievelijk van 07.00 uur tot 09.00 uur en van 16.00 uur tot 19.00 uur. Kernen die hier profijt van gaan hebben zijn Boxtel, Cuijk, Oisterwijk, Schijndel en Sint-Oedenrode.

Daarnaast maakte de SP kritische opmerkingen over de bereikbaarheid van met name zorgcentra, zoals verzorgingstehuizen. Bushaltes liggen vaak op een te grote afstand van deze voorzieningen, waardoor ouderen relatief grote afstanden moeten lopen. SP-Statenlid Erciyas kondigde een onderzoek aan die de SP in eigen beheer gaat uitvoeren naar knelpunten in de bereikbaarheid van belangrijke voorzieningen in Brabant.

U bent hier