h

SP blij met overstap lichter papier Provincie

7 februari 2009

SP blij met overstap lichter papier Provincie

De SP-fractie heeft met tevredenheid kennis genomen van de antwoorden van Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Brabant op herhaalde vragen van SP-Statenlid Ron van Zeeland over de mogelijkheid om over te stappen op lichter printpapier.

In navolging van de gemeente Oss zal de Provincie Noord-Brabant op termijn ook voor zover mogelijk overstappen op het gebruik van lichter papier.

Ron van Zeeland: “Uit de antwoorden blijkt dat jaarlijks tot 100.000 kg papier bespaard kan worden. Dat is meer dan een druppel op een gloeiende plaat. GS geven na Oss het goede voorbeeld.”

Het Statenlid stelde hierover al in april 2008 vragen aan het College. Toen bleek een overstap op lichter papier nog niet haalbaar.

Hieronder de vragen van de SP-fractie en de antwoorden van GS:

1. Bent u op de hoogte van de recente ontwikkelingen op het gebied van digitale archivering i.h.k.v. de Archiefwet en het voornemen van de gemeente Oss?

Wij zijn op de hoogte van de mogelijkheden die de Archiefwet 1995 biedt en de eisen die de wet stelt voor digitale archivering. Ook zijn wij op de hoogte van de ontwikkelingen naar een digitaal archief van de gemeente Oss.

2. Hoever staat het met de digitalisering van het archief van de provincie Noord-Brabant?

Op dit moment wordt ongeveer 90% van de archiefbescheiden gedigitaliseerd. De gedigitaliseerde documenten kunnen daardoor vanaf iedere werkplek worden geraadpleegd. Het zijn met name de vertrouwelijke documenten die nu nog niet gedigitaliseerd worden.

3. Bent u bereid het voorbeeld van de gemeente Oss te volgen en de digitalisering van het archief zo in te richten dat op termijn een papieren archief overbodig is en een overstap naar lichter kopieer- en printpapier mogelijk is? Zo nee, waarom niet?

Wij zijn graag bereid het voorbeeld van de gemeente Oss te volgen. In 2005 hebben wij ingestemd met het streefbeeld ‘Brabant de andere provincie’ waarin de realisatie van de elektronische provincie -waaronder het digitaal werken- staat beschreven.

4. Zo ja, op welke termijn is deze overstap te realiseren en bent u bereid in dat geval over te stappen op milieuvriendelijker, lichter printpapier? Zo nee, waarom niet?

Digitaal werken wordt in deze organisatie stapsgewijs mogelijk vanaf 2010. Op dat moment beschikt de provincie over de juist ingerichte systemen om een digitaal archief te realiseren overeenkomstig de eisen van de Archiefwet. Wanneer volledig digitaal gewerkt wordt willen wij voor intern gebruik overstappen op lichter printpapier. Bepaalde uitgaande stukken die niet digitaal verstuurd mogen worden zullen echter nog steeds op 80-grams archiefpapier geprint moeten worden, dit op grond van de Archiefwet 1995 en NEN-norm 2728.

5. Hoeveel papier zou op jaarbasis bespaard worden en wat zou het milieuvoordeel zijn indien het provinciearchief gedigitaliseerd is en de provincie 80-grams papier inwisselt voor 75- of 70-grams kopieer- en printpapier?

In 2008 zijn ruim 11 miljoen A-4 vellen papier van 80 gram gebruikt. Bij gelijkblijvend papierverbruik kan bij digitaal werken voor 10 miljoen vellen gebruik gemaakt worden van lichter printpapier. Dit levert op jaarbasis een besparing van 50.000 kg aan papier op bij gebruik van 75 grams printpapier en van 100.000 kg bij gebruik van 70 grams printpapier.

U bent hier