h

Brabants Dagblad: Essent weg: 'consument betaalt prijs'

19 februari 2009

Brabants Dagblad: Essent weg: 'consument betaalt prijs'

Dit stuk is geschreven door Ron Lodewijks voor het Brabants Dagblad van 17-2-2009
De consument zal de prijs betalen voor het opslokken van Essent door de Duitse energiereus RWE. Dat voorspelde de Utrechtse professor Hans Schenk gisteravond tijdens een door de SP georganiseerd debat over de verkoop van Nederlands grootste publieke energiebedrijf. "De grootte van een bedrijf biedt geen enkele garantie voor kwaliteit.
Publiek Essent Debat

Kleine energiebedrijven als Delta in Zeeland doen het net zo goed, zo niet beter dan reusachtige ondernemingen zoals Enron", wees de fusie-econoom op een studie die hij in 2005 naar het effect van overnames in de VS en Engeland heeft verricht.

"De steeds grotere bedrijven werken steeds minder efficiënt en worden duurder voor de consument", betoogde Schenk die de aandeelhouders van Essent, provincies en gemeenten, opriep de publieke zeggenschap over het bedrijf en de belangen van burgers niet uit handen te geven en de verkoop van Essent tegen te houden.

Juist met een publiek utiliteitsbedrijf moet je volgens hem geen enkel risico nemen. "Eén sterk staatsenergiebedrijf moet je overhouden om commerciële ondernemingen te dwingen echt hun best te doen."

Met veel bijval uit de zaal, ging de hoogleraar lijnrecht in tegen de opvattingen van Essentopman Michiel Boersma en de Brabantse provinciebestuurder Annemarie Moons die in koor riepen dat Essent te klein is om op de internationale energiemarkt te overleven. Volgens Schenk baseren zij zich hierbij op 'onbetrouwbare analyses van consultants die het bij voorbaat met hen eens zijn'.

Boersma betoogde dat er geen verschil is tussen een energiebedrijf en 'de bakker of de melkboer op de hoek'. "Dan maakt het u toch ook niet uit of die uit Engeland of Frankrijk komt. En u rijdt toch ook in een buitenlandse auto."

Dat zag Piet Bervoets vanuit de zaal heel anders. "U doet mij versteld staan. Als er geen brood is, neem je een bak soep. Maar valt de elektriciteit uit, dan ligt de hele maatschappij stil."

Moons: "Maar onze energie komt nu al voor 40 procent uit het buitenland. Daar merken we nu al niets van, waarom dan straks wél als Essent eigendom is van RWE."

Moons beloofde dat de provincie, een groot deel van het vele geld dat zij als grootaandeelhouder van Essent met de verkoop opstrijkt zal investeren in onderzoek naar duurzame energie. Onder meer wordt de ontwikkeling van elektrische auto's gestimuleerd.

Het provinciebestuur stelt vanochtend volgens Moons een 'keihard investeringsprogramma' voor de Essentgelden vast. ,,Om aan de Tweede Kamer te laten zien dat wij het geld niet verjubelen."

Aan de bewering van Boersma dat 'Essent gewoon Essent blijft', werd door de opposanten in de zaal geen enkele waarde gehecht. ,,Over vijf jaar en één dag heet het hier gewoon RWE."

Volgens een spreker is het Duitse bedrijf nu al op een agressieve manier klanten van Essent aan het afpakken. ,,Ach, werd er bijgezegd. We nemen jullie toch over. Ik heb daarover een klacht ingediend."

U bent hier