h

Tijd voor een spoorlijn tussen Breda en Utrecht

7 januari 2009

Tijd voor een spoorlijn tussen Breda en Utrecht

Op aandringen van onder meer de Tweede Kamerfracties van de SP en de ChristenUnie heeft de minister van Verkeer en Waterstaat toegezegd de plannen voor een nieuwe spoorlijn tussen Breda en Utrecht - parallel aan de A27 - nader te zullen bekijken. Verkenningen wijzen uit dat deze spoorverbinding kan rekenen op een flink reizigerspotentieel, de bereikbaarheid van West- en Midden-Brabant vergroot en het nationale spoornetwerk aanzienlijk versterkt. Bovendien kan de realisatie van deze spoorlijn gelijktijdig met de werkzaamheden aan de A27 een kostenbesparing van honderden miljoenen opleveren.

Mahmut Ercyas van de statenfractie van de SP heeft hierover de volgende vragen aan het college van Gedeputeerde Staten gesteld:

1. Is het college het met de SP eens dat de aanleg van deze spoorlijn een witte vlek in het nationale spoorwegennet zou invullen, het OV in West- en Midden-Brabant zal versterken en bij kan dragen aan het verminderen van files?
2. Bent u bereid om bij de minister van Verkeer en Waterstaat aan te dringen op de aanleg van de spoorlijn Breda-Utrecht? Zo ja, op welke termijn? Zo nee, waarom niet?
3. Bent u bereid om bij de minister van Verkeer en Waterstaat aan te dringen op de realisatie van deze spoorverbinding parallel aan de A27 en gelijktijdig met de verbreding van deze snelweg? Zo ja, op welke termijn? Zo nee, waarom niet?

U bent hier