h

SP: Nu zelf gezondheidsrisico's megastallen onderzoeken

10 januari 2009

SP: Nu zelf gezondheidsrisico's megastallen onderzoeken

De SP-fractie in Provinciale Staten van Noord-Brabant gaat in de eerstvolgende Statenvergadering voorstellen dat de provincie zelf opdracht geeft tot een onderzoek naar de gezondheidsrisico’s van megastallen nu het ministerie van LNV geen nieuw onderzoek in het vooruitzicht stelt.

Ron van Zeeland: “Een meerderheid van Provinciale Staten wil een onderzoek naar de risico’s van de intensieve veehouderij. We hebben Gedeputeerde Rüpp niet voor de voeten gelopen, maar het heeft niet mogen baten. LNV wil eenvoudigweg niet, dan moeten we zelf het initiatief nemen. De maatschappelijke onrust die in heel Brabant toeneemt, vraagt om provinciale regie. Die moet Gedeputeerde Rüpp wat mij betreft dan ook nú nemen.”

Tijdens de vergadering van Provinciale Staten (13 februari) zal de SP met een voorstel komen om een wetenschappelijk verantwoord onderzoek in te stellen naar de risico’s van infectieziekten, fijn stof en andere emissies van megastallen op de gezondheid van boeren, omwonenden van agrarische gebieden én voor dieren.

De SP pleit er verder voor om tot dat dit onderzoek is afgerond, voorlopig een stop te zetten op de bouw van nieuwe megastallen.

U bent hier