h

Overstap op lichter papier nu wél mogelijk

12 januari 2009

Overstap op lichter papier nu wél mogelijk

Nu de Archiefwet bij overheidsarchieven digitale opslag mogelijk maakt, zou de provincie zo snel mogelijk hierto over moeten gaan. Dan is de stap naar lichter kopieer- en printpapier ook mogelijk.

In 2008 vroeg SP-Statenlid Ron van Zeeland al aan het College van Gedeputeerde Staten om over te stappen op lichter papier. Dit was toen niet mogelijk omdat dit papier nog niet aan de verplichte NEN-norm voldeed. Ron van Zeeland: "Nu de gemeente Oss toestemming heeft gekregen om het archief te digitaliseren en daadwerkelijk over gaat stappen op lichter papier, staat niets de provincie in de weg om dit goede voorbeeld te volgen."

Doorgaans wordt er in Nederland door de overheden en het bedrijfsleven voor het kopieer- en printwerk 80-grams papier gebruikt. In Japan gebruikt men 70-grams papier; in de VS 75-grams.

Gebleken is dat indien in het hele land voortaan 75-grams papier wordt gebruikt in plaats van 80-grams, er bijna een vijfde (18%) minder aan bomen hoeft te worden gekapt. Bij het productieproces van 75-grams papier wordt er 14% op water bespaard, 23% minder energie verbruikt en 6% minder afval geproduceerd.

De kwaliteit van het 75-grams papier is gelijkwaardig, zo niet beter dan het standaard 80-grams papier. Bovendien is het 75-grams papier ook iets goedkoper.

Ron van Zeeland heeft naar aanleiding van het bovenstaande de volgende vragen aan het college van Gedeputeerde Staten gesteld:

Geacht College,

Op 24 april stelde ik schriftelijke vragen over het mogelijke gebruik van 75-grams papier i.p.v. 80-grams. Zelfs 70-grams papier is in goede kwaliteit te verkrijgen. Dit spaart bomen door het lagere houtvezelgehalte.

Uw College antwoordde op 19 mei 2008:

“Op dit moment is het niet mogelijk 75-grams papier te verkrijgen dat voldoet aan de NEN 2728 norm. Deze norm is een van de eisen die de Archiefwet stelt aan het papier. De op de Archiefwet 1995 gebaseerde regeling Duurzaamheid archiefbescheiden geldt voor alle overheidsorganen, dus ook de provincie.”

Inmiddels is de Archiefwet zodanig gewijzigd dat voortaan ook een digitale opslag van archiefstukken volstaat, waardoor een digitaal archief volstaat. De gemeente Oss zal als eerste gemeente in Nederland overstappen op een gedigitaliseerd archief, waarna ook de overstap op lichter afdrukpapier gemaakt wordt.

De SP-fractie heeft graag antwoord op de volgende vragen:

1. Bent u op de hoogte van de recente ontwikkelingen op het gebied van digitale archivering i.h.k.v. de Archiefwet en het voornemen van de gemeente Oss?
2. Hoever staat het met de digitalisering van het archief van de provincie Noord-Brabant?
3. Bent u bereid het voorbeeld van de gemeente Oss te volgen en de digitalisering van het archief zo in te richten dat op termijn een papieren archief overbodig is en een overstap naar lichter kopieer- en printpapier mogelijk is? Zo nee, waarom niet?
4. Zo ja, op welke termijn is deze overstap te realiseren en bent u bereid in dat geval over te stappen op milieuvriendelijker, lichter printpapier? Zo nee, waarom niet?
5. Hoeveel papier zou op jaarbasis bespaard worden en wat zou het milieuvoordeel zijn indien het provinciearchief gedigitaliseerd is en de provincie 80-grams papier inwisselt voor 75- of 70-grams kopieer- en printpapier?

U bent hier