h

SP OVER MEGASTALLEN

13 oktober 2008

SP OVER MEGASTALLEN

Bij de Algemene Beschouwingen heeft SP-fractievoorzitter Nico Heijmans voorgesteld om de megastallen te verplaatsen naar insudtrieterreinen en alle aanverwante bedrijven daar te clusteren. Is de SP nu plosteling voorstander van bio-industrie geworden?

Er schijnt wat verwarring te zijn ontstaan over het SP-standpunt aangaande de varkensfabrieken (beter bekend als megastallen). Bij de begroting heeft de SP voorgesteld om - als we de ontwikkeling niet tegen kunnen houden - de megastallen, veevoerfabrieken, mestverwerking en de slachterijen naar het braakliggende Shell-terrein bij Moerdijk te sturen.

Even voor de helderheid: de SP is tegen de ontwikkeling van megastallen en de Landbouwontwikkelingsgebieden (LOG’s) zoals die nu gaande is. Niet alleen is nog lang niet duidelijk wat de gezondheidsrisico’s zijn voor de mensen. Ook worden geen extra eisen t.a.v. dierwelzijn gesteld. Veel meer dieren op één bedrijf dus, iets wat de relatie van de boer met zijn/haar dieren niet ten goede komt. Daarnaast zijn veel gemeenten er niet klaar voor om alles in goede banen te leiden, zoals in Boekel waar onlangs een groot aantal eiken gekapt werd om een bredere weg mogelijk te maken.

Ons ideaal is dat Nederland en dus ook Brabant niet voor half Europa vlees produceert, maar voor de nabijgelegen regio. Liefst grondgebonden en het zou helemaal mooi zijn als het biologisch zou gebeuren. Het gesleep met dieren over het hele continent is niet goed voor het dierwelzijn en bevordert de verspreiding van dierziekten. Door de massale intensieve veehouderij moet er van over de hele wereld diervoer (veelal soja) aangevoerd worden om de varkens en kippen te voeden. Ook al niet goed, dit gaat vaak ten koste van oerwoud, dat wordt platgebrand om aan landbouwgrond te komen. Tot slot verdwijnt door de megastallen de relatie tussen mens en dier. Kortom, niet doen dus.

Maar, de SP heeft geen meerderheid in Provinciale Staten voor dit standpunt. Zelfs niet met de stemmen van GroenLinks en de Partij voor de Dieren. In dat licht heeft Nico Heijmans er bij de Algemene Beschouwingen voor gepleit, dat als we de ontwikkeling niet tegen kunnen houden, de megastallen, de veevoerfabrieken, de mestverwerkende industrie en de slachterijen maar op een industrieterrein te plaatsen.

Liever helemaal geen megastallen, maar als we geen meerderheid krijgen voor ons verdergaande standpunt, dan liever zó, dan ons platteland verder naar de verdommenis helpen, met alle gevolgen voor de volksgezondheid en leefbaarheid bovendien.

En met de kans om iets te winnen als het gaat om dierwelzijn. Als het aan de SP ligt komt er nu een moratorium op de ontwikkeling van LOG’s en megastallen in het buitengebied. Even een pas op de plaats.

Ron van Zeeland

U bent hier