h

Eindhovens Dagblad: 'Vol is vol, ook bij Airport'

16 september 2008

Eindhovens Dagblad: 'Vol is vol, ook bij Airport'

door Rob Burg in het Eindhovens Dagblad. dinsdag 16 september 2008
EINDHOVEN - Zelden zal de kreet 'vol is vol' zoveel enthousiast applaus hebben gehad als gisteravond in het overvolle grand café De Stuyverij in de Eindhovense wijk Meerhoven.

En dat nog wel tijdens een door de Eindhovense SP georganiseerd debat. Centraal stond de toekomst van Eindhoven Airport en de vraag of een verdere groei wenselijk is. SP-kamerlid Emiel Roemer oogstte applaus door te waarschuwen dat Eindhoven geen 'overloopputje' van Schiphol mag worden. De luchthaven is in eerste instantie bedoeld voor zakelijk verkeer, gevolgd door lijnvluchten, zei hij. "En eventueel, in de laatste plaats, voor vakantiecharters. Maar daarbij móet gelden: vol is vol." Een basis voor vliegmaatschappij Ryanair ziet de SP niet zitten. Roemer waarschuwde voor een 'ongebreidelde groei', zoals omwonenden van Schiphol volgens hem al hebben ervaren.

Volgens zijn opponenten, onder wie gedeputeerde Paul Rüpp, hoeven de omwonenden van Airport dat niet te vrezen. Rüpp (CDA) zei dat een basis met het oog op de economische ontwikkeling van Brainport, de op twee na belangrijkste 'hotspot' van het land, noodzaak is. "Luchtvaartondernemingen zoeken hun plekken. En als je ze de mogelijkheden niet biedt om meer vluchten uit te voeren, kun je straks een kruis zetten over Eindhoven Airport."

Joost Meijs, adjunct-directeur van Eindhoven Airport, vindt de term 'overloopputje' niet op zijn plaats. "Het gaat erom de voorspelde groei van de luchtvaart eerlijke en juist te verdelen. Wat is er logischer dan de groei te accommoderen op de plek waar de vraag ontstaat, onder meer hier in de regio?"

U bent hier