h

SP stelt vragen bij verklaring van geen bezwaar voor landschapscamping Nijnsel

23 augustus 2008

SP stelt vragen bij verklaring van geen bezwaar voor landschapscamping Nijnsel

Volgens de openbare besluitenlijst van het college van GS van 1 juli jongstleden hebben GS een verklaring van geen bezwaar verleend aan de gemeente Sint Oedenrode voor de aanleg van een landschapscamping met natuurontwikkeling en logies en ontbijt aan het Bakkerpad ongenummerd te Nijnsel i.h.k.v. artikel 19, lid 1 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening.

Veerle Slegers van de SP-fractie heeft daarover de volgende vragen aan het college van GS gesteld:

1. Het gaat volgens de plannen van de ondernemer niet alleen om een forse landschapscamping (60 plaatsen) maar ook om een hotel met 14 kamers waarvoor het streekplan op deze plek geen mogelijkheid biedt. Is hier op enigerlei wijze rekening mee gehouden bij uw besluit om een verklaring van geen bezwaar af te geven? Met andere woorden: betreft het hier geen streekplanafwijking, waarover PS op verzoek kan meespreken?
2. Het Bakkerpad ligt middenin een kwetsbaar natuurgebied dat zwaar onder druk zal komen te staan door de omvang van de gebouwen, de veelheid aan vervoersbewegingen en andere activiteiten die de camping en het hotel met zich mee zullen brengen. Is het college zich ervan bewust dat het gebied waar de landschapscamping annex hotel moet komen in het zorgvuldig doorlopen Reconstructieproces is aangewezen als extensiveringsgebied?
3. Bent u zich als college ervan bewust dat de Reconstructie-afspraken juist bedoeld waren om kwetsbare natuurgebieden te vrijwaren van aantasting en bedreiging door gebouwelijke invulling van de ruimte?
4. Is het college zich ervan bewust dat de ondernemer die de camping wil beginnen eerder zonder toestemming op de genoemde plek een bolle akker deels heeft laten afgraven? Bolle akkers zijn zoals u weet belangrijke cultuurhistorische landschapselementen in Brabant waarover door de provincie (in casu GS en PS) bindende afspraken zijn gemaakt ter bewaring en bescherming.
5. Hierboven staan diverse harde argumenten op grond waarvan er in het genoemde gebied geen landschapscamping /hotel zoals die waarvoor de verklaring van geen bezwaar is aangevraagd zouden mogen komen. Waarom heeft u dan toch gemeend toestemming te moeten verlenen voor de aanleg van deze camping en de bouw van dit hotel?
6. De Provinciale Commissie voor Toerisme & Recreatie heeft een serieus en goed onderbouwd negatief advies afgegeven. Heeft u hiermee rekening gehouden? Als u, net als de gemeente Sint-Oedenrode, het advies naast u neerlegt, kunt u dan niet net zo goed de genoemde commissie afschaffen?
7. Bent u bereid om uw beslissing te heroverwegen en opnieuw te onderzoeken of de verklaring van geen bezwaar terecht door u is verleend?

U bent hier