h

Landgoed en eendekooi in Schijndel?

7 juli 2008

Landgoed en eendekooi in Schijndel?

In Schijndel heeft de gemeenteraad twee besluiten genomen die op zijn minst discutabel zijn, maar volgens SP-statenlid Ron van Zeeland mogelijk strijdig met provinciaal beleid.

Op 12 juni jongstleden heeft de gemeenteraad van Schijndel besloten medewerking te verlenen aan enkele plannen die wellicht strijdig zijn met het eigen gemeentelijk, danwel geldend provinciaal beleid. Het betreft hier een realisatie van een zogenaamd nieuw landgoed. Bij brief van SP-fractievoorzitter in de Schijndelse gemeenteraad, mevrouw T. Wouters, is gedeputeerde Rüpp op de hoogte gesteld van deze raadsbesluiten.

Statenlid Ron van Zeeland: "Natte natuur is mooi, maar moet wel dáár komen waar het hoort. Je kunt niet lukraak overal poelen, vijvers of zelfs een eendenkooi aanleggen. De provincie moet goed onderzoeken of dit geen verkapte ontgrondingen zijn en indien mogelijk de raadsbesluiten vernietigen."

Over de toestemming tot oprichting van een nieuw landgoed op de Vlagheide heeft de SP-fractie de volgende vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten (GS) :

  1. Bent u op de hoogte van het besluit van de gemeenteraad om toestemming, cq medewerking te verlenen aan de oprichting van een nieuw landgoed in gebied ‘De Vlagheide’?
  2. Is voornoemd besluit aangemeld voor de provinciale regeling ‘Rood voor groen, Nieuwe landgoederen in Brabant’?
  3. Volgens onze informatie komt het voorstel nog niet in de buurt van de voorwaarden zoals deze gesteld zijn in de provinciale regeling ‘Rood voor groen, Nieuwe landgoederen in Brabant’. Deelt u onze mening in deze?
  4. Komt dit raadsbesluit in aanmerking voor vernietiging? Zo nee, welke instrumenten heeft u om dit raadsbesluit ongedaan te maken en bent u van plan dit ook daadwerkelijk te doen? Zo nee, waarom niet?
  5. De plannen voor het landgoed behelzen onder andere de aanleg van een aantal vijvers. In hoeverre is hier sprake van een ontgronding in strijd met de ontgrondingsverordening van Noord-Brabant?
  6. Acht u de aanleg van vijvers in dit gebied een passende invulling van ‘nieuwe natuur’?
  7. Een tweede besluit van de Schijndelse gemeenteraad betreft de realisatie van een nieuwe eendenkooi. De vragende partij, wil een bestaande (aangelegde) natuurvijver uitbreiden met een eendenkooi en voert educatieve doeleinden op als motivatie.

    De gemeente Schijndel heeft haar archeologische waardenkaart goed op orde. Het betreffende gebied wordt aangeduid als een gebied met een hoge archeologische verwachtingswaarde. Daarnaast treft men in het betreffende gebied ook een waardevol landschapselement aan, een steilrand.

    De provincie Noord-Brabant wil bij de zorg voor archeologie meer aandacht hebben voor het goede beheer van archeologische bodemvondsten. De provincie wil gemeenten meer stimuleren bij hun rol voor archeologische monumentenzorg. Dat valt op te maken uit de startnotitie Archeologische Monumenten Zorg in Noord-Brabant 2008-2011. Over de aanleg van de eendenkooi stelde Ron van Zeeland de volgende vragen aan GS:

  8. In hoeverre acht u een nieuwe eendenkooi op droge zandgronden een waardevolle aanvulling op de natuurwaarden?
  9. Bent u het met de SP-fractie eens dat een eendenkooi in deze omgeving in feite een wezensvreemd object is en niets toevoegt aan landschappelijke waarden?
  10. Is ook hier niet sprake van een verkapte vorm van ontgronding, in strijd met de geldende Noord-Brabantse Ontgrondingsverordening?
  11. Is het besluit van de Schijndelse gemeenteraad in strijd met het provinciale beleid betreffende archeologische bodemvondsten en monumenten?
  12. Indien het besluit van de Schijndelse gemeenteraad in strijd is met onze provinciale Ontgrondingsverordening, en indien inderdaad niet zorgvuldig omgegaan wordt met archeologische vindplaatsen en waardevolle landschapselementen, bent u bereid het besluit van de Schijndelse gemeenteraad om goedkeuring te verlenen tot vestiging van een eendenkooi te vernietigen? Zo nee, waarom niet?
  13. Meer achtergrondinformatie is te vinden op schijndel.sp.nl .

U bent hier