h

SP STELT VRAGEN OVER BESCHERMING STEENUIL DEN DUNGEN

6 mei 2008

SP STELT VRAGEN OVER BESCHERMING STEENUIL DEN DUNGEN

SP-statenlid Ron van Zeeland heeft vandaag schriftelijke vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten over de bescherming van rode lijstsoorten. Aanleiding is de dreigende verdwijning van het leefgebied van de steenuil in Den Dungen, waar woningbouw het nest- en leefgebied van o.a. de steenuil bedreigt.

Ron van Zeeland: "Het is gemakkelijk als provincie om iedereen op te roepen de biodiversiteit in Noord-Brabant te redden. Het zou de provincie sieren als men actiever toeziet dat gemeenten bij bouwplannen rekening houden met de aanwezige beschermde soorten zoals in de steenuil."

De volgende vragen zijn inmiddels bij het College van Gedeputeerde Staten ingediend:

Geacht College,

Zondagochtend heb ik kennis genomen van de uitzending van Vroege Vogels*, waarin uitbreidingsplannen van de gemeente Sint Michielsgestel in de kern Den Dungen aan bod kwam. In het plangebied komen 10 vogels voor van de rode lijst. Eén van de soorten is de steenuil, een soort die daar volgens omwonenden al 73 jaar broedt.

Gemeenten zijn gehouden aan de Flora- en Faunawet. Van de zwaar beschermde soorten, zoals de steenuil, dient niet alleen tijdens het broedseizoen de nestlocatie te worden beschermd, maar het hele jaar door naast de nestlocatie óók het functionele leefgebied.

Gemeenten kunnen ter compensatie op andere locaties leefgebieden inrichten. Daartoe dient dan wel zo snel mogelijk te worden begonnen, nadat melding is gedaan van de beschermde soorten. Drie jaar geleden is er bij de gemeente Sint Michielsgestel melding gedaan van aanwezigheid van steenuilen in het plangebied. Van activiteiten die duiden op compensatie is niets bekend. De eerste reactie die de melder kreeg was ook niet bemoedigend: “Die vogels gaan wel ergens anders vliegen”.

De provincie Noord-Brabant roept gemeenten, burgers en andere partners op om in het kader van Countdown 2010 een verklaring te ondertekenen en de biodiversiteit in Noord-Brabant te redden.

Naar aanleiding van het bovenstaande heeft de SP-fractie de volgende vragen aan uw college:

1. Bent u op de hoogte van het feit dat de gemeente Sint Michielsgestel bouwplannen heeft die in Den Dungen het leefgebied van onder andere de rode lijstsoort de steenuil bedreigt?
2. Handelt de gemeente Sint Michielsgestel in deze in strijd met de Flora- en Faunawet?
3. Behoort de gemeente Sint Michielsgestel tot die Brabantse gemeenten die de verklaring ‘Red de biodiversiteit in Noord-Brabant’ hebben ondertekend?
4. Ziet u voor zichzelf een actieve rol weggelegd om in dit specifieke geval en in de toekomst actiever, bouwplannen op aanslagen op de biodiversiteit te toetsen? Zo nee, waarom niet?
5. Kunt u, of wílt u de gemeente Sint Michielsgestel op haar verantwoordelijkheid wijzen? Zo nee, waarom niet?
6. Welke instrumenten heeft u om bestemmingsplannen die strijdig zijn met de Flora- en Faunawet te doen aanpassen danwel ongeldig te verklaren? In hoeverre heeft u in het verleden van die mogelijkheid gebruik gemaakt?
7. Bent u het met de SP-fractie eens dat een oproep om de biodiversiteit in Noord-Brabant te redden middels een intentieverklaring alléén, pover afsteekt bij bouwplannen als hierboven genoemd?

U bent hier