h

Komt de bus wel zo?

29 april 2008

Komt de bus wel zo?

Vrijdag heeft Wouter van de Staak na de commissie EMG het rapport ‘Komt de bus wel zo?‘ van mede-Statenlid Nico Schouten aangeboden aan Gedeputeerde Annemarie Moons en onze collega-commissieleden.
Nico Schouten, Gedeputeerde Annemarie Moons en Wouter van der Staak

Nico heeft, in zijn functie als medewerker van het Wetenschappelijk Bureau van de SP, onderzoek gedaan naar de gevolgen van de marktwerking bij de bussen sinds 2001. Het openbaar vervoer is namelijk door de toegenomen concurrentie veel minder betrouwbaar geworden. Dat is dan ook één van de belangrijke conclusies van het diepgaande onderzoek. De keuze van de politiek voor meer marktwerking heeft geleid tot veel onzekerheden voor reizigers en personeel. Lijnen sluiten minder goed op elkaar aan, veranderen sneller en er vallen vaker bussen uit.

Volgens Nico willen vervoersbedrijven en overheden graag goede sier maken met een papieren werkelijkheid. “Zo schrijven vervoerbedrijven vaak alle ritten op om de aanbesteding te kunnen winnen, maar daarbij worden ook ritjes naar de garage meegeteld. Op papier staat dat mooi, maar de reiziger heeft er niets aan. Ook investeren vervoersbedrijven tegenwoordig weinig in de opleiding van chauffeurs, met een gebrek aan personeel als gevolg. Hierdoor vallen nogal eens ritten uit en levert een vervoersbedrijf niet wat zij aanvankelijk beloofde.”

Met dank aan Marusjka voor de foto’s.

U bent hier