h

SP stelt vragen over prijsstijging dal- en nachttarieven door Essent

11 maart 2008

SP stelt vragen over prijsstijging dal- en nachttarieven door Essent

Klanten van Essent die gewend zijn de wasmachine ’s avonds en ’s nachts te laten draaien op relatief goedkope stroom, zijn per 1 januari een stuk duurder uit. Het energiebedrijf heeft de dal- en nachttarieven verhoogd. Essent-klanten in Noord-Brabant met een dubbeltariefmeter en een jaarcontract zagen het daltarief met 17 procent stijgen van 5,31 tot 6,21 eurocent per kilowattuur. Het laagtarief steeg met 18 procent omhoog tot 5,97 eurocent. Volgens Essent heeft de prijsstijging te maken met de sterk gestegen steenkoolprijs.

Daarnaast heeft men de prijsverhogingen slechts summier gemeld aan de klanten aldus de Volkskrant. ‘Door de gestegen inkoopkosten en de verhoging van de energiebelasting betaalt u vanaf 1 januari meer voor gas en elektriciteit’, schreef het bedrijf. Volgens de Consumentenbond schiet het energiebedrijf in haar communicatie naar de klant toe dan ook tekort.

De prijsstijgingen zijn overigens opmerkelijk te noemen aangezien het energiebedrijf onlangs haar cijfers over het verleden jaar heeft gepubliceerd. In 2007 draaide het bedrijf een recordwinst van 2,6 miljard euro.

Wouter van der Staak van de SP Statenfractie heeft hierover de volgende vragen aan het college van Gedeputeerde Staten gesteld:

1. De SP is van mening dat de verschillende tarieven klanten bewuster laten omgaan met energie. Deelt het College dit standpunt? Zo ja, is het College bereid bij de eerstvolgende aandeelhoudersvergadering de tariefverhogingen aan te kaarten ten doel deze ongedaan te maken?
2. Een goede communicatie tussen bedrijf en klant is van belang. Naar mening van de SP en de Consumentenbond is hierin tekort geschoten. Deelt het College dit standpunt? Zo ja, is het College bereid bij de eerstvolgende aandeelhouders-vergadering dit aan te kaarten opdat de communicatie naar de klant toe wordt verbeterd?
3. De SP wil dat Essent haar winst gebruikt voor tariefverlaging voor zover die niet nodig is voor de realisering van alternatieve energie. Deelt het College dit standpunt?

U bent hier