h

SP roept Brabanders op tot protest tegen voorbarige veldproeven gen-maïs.

13 februari 2008

SP roept Brabanders op tot protest tegen voorbarige veldproeven gen-maïs.

De beoogde proefvelden voor genetisch gemanipuleerde maïs (de zogenaamde NK603-maïs) in Gemert-Bakel en Gilze-Rijen zijn voorbarig, vindt de Brabantse Statenfractie van de SP. Het Amerikaanse multinational Monsanto wil op die proefvelden proberen om de genetisch gemodificeerde maïs resistent te maken tegen het eveneens door Monsanto op de markt gebrachte onkruidbestrijdingsmiddel RoundUp. Het ministerie van VROM wil daar toestemming voor geven. De SP maakt daar bezwaar tegen. "Risico's voor het milieu, de biodiversiteit, de gezondheid van mens en dier en ook de economische afhankelijkheid van de multinationals zijn stuk voor stuk overwegingen die door het ministerie onvoldoende zijn meegenomen in het besluit om Monsanto een vergunning te verlenen voor de veldproeven", aldus SP-Statenlid Veerle Slegers. “De SP is niet per definitie tegen alle vormen van genetische modificatie. Deze NK603-mais is echter door Monsanto niet ontwikkeld omdat het betere mais zou zijn, maar enkel omdat deze resistent is tegen haar eigen onkruidbestrijdingsmiddel RoundUp. Geld is de enige drijfveer. We roepen Brabantse burgers dan ook op om bezwaar aan te tekenen tegen dit besluit.” Dat kan nog tot 18 februari. Op de website van de Brabantse SP staat een voorbeeld-bezwaarschrift dat Brabanders kunnen indienen bij VROM.

Onafhankelijk onderzoek van gegevens over NK603 aangeleverd door Monsanto toont aan dat er wel degelijk gezondheidsrisico's verbonden zijn aan NK603. Het Franse instituut Crii-Gen oordeelt dat het door Monsanto uitgevoerde onderzoek op ratten wetenschappelijk volstrekt onvoldoende is om te kunnen concluderen dat consumptie van NK603 veilig zou zijn. Uit de statistische gegevens die als bruikbaar uit het beperkte onderzoek naar voren kwamen bleek dat in tientallen gevallen sprake was van significante verschillen tussen de proefdieren en de controlegroep, met als meest in het oog springende resultaat dat bij de proefdieren die NK603-mais hadden gegeten vervormingen en verkleuringen van lever en nieren te zien gaven. NK603 zal via dienen als voer voor varkens, en via deze varkens uiteindelijk voor menselijke consumptie.

Daarnaast is de bufferzone van 250 meter die volgens de door u afgegeven ontwerpbeschikking zou moeten worden aangehouden tussen het proefveld en andere gewassen is volstrekt onvoldoende. In Canada werden pollen en groeiende maïs aangetroffen op meer dan 5 kilometer afstand van het oorspronkelijke proefveld. Daarmee vormt deze genmaïs een risico voor het voortbestaan van gewone en biologische landbouw. Verder is er onvoldoende bekend over de effecten van residuen van het onkruidbestrijdingsmiddel RoundUp die via maïs en varkensvoer door mensen worden geconsumeerd. Tenslotte worden talloze arealen, verspreid over de hele wereld, inmiddels beplant met NK603. Maar noch in de vergunnings-aanvraag van Monsanto noch in de VROM-ontwerpbeschikking wordt aangegeven wat dan nog de toegevoegde waarde is van veldproeven in Brabant en andere Nederlandse provincies. Monsanto kan daarmee geen argumenten geven voor veldproeven en dus zijn ze overbodig, althans van te weinig waarde om enig risico mee te lopen.

De SP vindt dan ook dat VROM Monsanto geen vergunning mag verlenen voor de beoogde Brabantse veldproeven.

Bezwaarschrift tegen Gen-maïs

De veldproeven die Monsanto in Nederland wil doen met haar genetisch gemanipuleerde NK603-maïs zijn veel te voorbarig, aldus de SP-Statenfractie. Risico's voor het milieu, de biodiversiteit, de gezondheid van mens en dier en ook de economische afhankelijkheid van de multinationals zijn stuk voor stuk overwegingen die onvoldoende zijn meegenomen.

Klik op deze link en teken het standaard-bezwaarschrift, wij zorgen voor toezending aan het ministerie. U kunt ook zelf de tekst desgewenst aanvullen.

https://europa.sp.nl/interactie/genmais/

U bent hier