h

Kiezersbedrog! Coalitiepartijen tegen gratis OV ondanks eerdere beloften

10 februari 2008

Kiezersbedrog! Coalitiepartijen tegen gratis OV ondanks eerdere beloften

Op 1 februari jl. waren de Provinciale Staten getuige van een nauwelijks verhulde en onthutsende vorm van kiezersbedrog. Een maand voor de Statenverkiezingen van maart 2007 hadden PS een unanieme motie aangenomen waarin werd besloten tot proefprojecten met gratis openbaar busvervoer. Nog geen jaar later wilden de coalitiepartijen CDA, VVD en PvdA daar niet meer aan. Een voorstel van de SP, GroenLinks en Brabantse Partij om in heel Brabant alsnog ook een pilot gratis OV voor kinderen en ouderen te starten werd door de coalitiepartijen verworpen.

Wel komen er in Brabant twee pilots met gereduceerde bustarieven: een proef met een tarief van 30 cent voor kinderen onder de 12 en voor ouderen boven de 65 jaar, en een pilot met een tarief van 1 euro in de piek- en 60 cent in de daluren voor de overige groepen.

De SP deed samen met GroenLinks en de Brabantse Partij het voorstel om de proef voor kinderen en ouderen gratis te maken. Daarbij wees de SP op het feit dat met de motie van vlak voor de verkiezingen verwachtingen zijn geschapen naar de Brabantse burger die nu niet na worden gekomen en op het feit dat gratis OV tot in november 2007 op de agenda van de Staten stond.

Daarnaast voerde de SP aan dat een dergelijke pilot met gratis OV leidt tot een grotere netto reizigersgroei, meer maatschappelijke participatie van vooral ouderen en een ruimere leerervaring oplevert ten opzichte van twee pilots met enkel gereduceerd tarief.

PvdA zwicht voor VVD
De rijen van de coalitie waren echter al gesloten en rationele argumenten deden er niet meer toe. Het amendement van de SP, GroenLinks en Brabantse Partij werd verworpen. Hoe kan het dat – ondanks het feit dat er voldoende financiële middelen voorhanden zijn – PvdA, CDA en VVD hun beloftes voor gratis OV niet meer nakomen? De VVD is eigenlijk simpelweg allergisch voor gratis busvervoer en wil vooral het autorijden goedkoper maken. De liberalen zijn dan ook als eerste begonnen met terugkrabbelen en hebben PvdA en CDA meegesleept. Met name de PvdA, die gratis OV prominent in haar verkiezingsprogramma had staan, bleek opnieuw haar rug niet recht te kunnen houden en is bezweken voor de druk van de VVD.

U bent hier