h

Schoonmakers verdienen beter

3 december 2007

Schoonmakers verdienen beter

Vanmorgen overhandigden schoonmakers van het provinciehuis een petitie aan een afgevaardigde van de provincie. Alle fracties waren hierbij uitgenodigd, maar alleen de SP-fractie was hierbij aanwezig. De schoonmakers en de FNV willen dat het bruto-uurloon van 8,90 naar 10 euro per uur gaat. Door de aanbestedingen in de schoonmaaksector, zijn schoonmaakbedrijven gedwongen om laag in te schrijven en dat gaat ten koste van de lonen. De FNV is deze actie begonnen om dat volgens hen, niet alleen de schoonmaakbedrijven, maar ook de opdrachtgevers verantwoordelijk zijn voor fatsoenlijke betaling voor de schoonmakers. Als opdrachtgevers eisen dat de schoonmakers een fatsoenlijk loon krijgen, dan moeten de schoonmaakbedrijven daar wel rekening mee houden. De provincie is een grote opdrachtgever en zou dus het goede voorbeeld kunnen geven. Een van de schoonmakers van het provinciehuis zei het zo op de site van de FNV:

Gündüz Dogan-Aksoy - Asito/Provincie Den Bosch

Gunduz Dogan-Aksoy

“Hallo beste mensen, Ik ben Gündüz Dogan–Aksoy, ik ben 27 jaar en woon in ’s-Hertogenbosch.
Ik werk al 7 jaar voor Asito in het Provinciehuis. Schoonmaakwerk is zwaar werk en wordt naar mijn mening slecht betaald, wij mogen allemaal wel veel beter gaan verdienen voor het zware werk wat we verrichten. 10 euro per uur moet minimaal en het liefst nog 12,50 euro bruto per uur is zeker niet te veel gevraagd. Wij verdienen met zijn allen meer respect en waardering. Veel mensen staan er niet bij stil wat wij als schoonmakers eigenlijk voor ze doen, stel je voor dat wij het werk een week stil zouden zetten, hoe zou het er dan op de meeste panden uit zien? Het zou er letterlijk niet uit zien, neem bijvoorbeeld de toiletten die zouden letterlijk stinken en er gewoon smerig uit zien. Klanten en werkgevers moeten beseffen dat wij ook maar mensen zijn en geen robots, wij kunnen ook niet alles tegelijk. Klanten kiezen voor de goedkoopste schoonmaak bedrijven en schoonmaak bedrijven maken beloftes die moeilijk na te komen zijn, zoals onze mensen kunnen veel kantoren schoonmaken in weinig tijd. Zo worden mensen onder druk gezet om veel te doen in korte tijd. Goedkoop is niet de beste oplossing. De kwaliteit zal er niet beter op worden maar juist achteruit gaan, en door de extreme werkdruk krijg je veel mensen met gezondheidsklachten, die dus het ziektewet in moeten.
Wij schoonmakers willen ook een betere toekomst ook voor onze kinderen om ze een beter leven en goede opleiding te kunnen geven.”

U bent hier