h

Veolia zwicht voor verzet chauffeurs

5 september 2007

Veolia zwicht voor verzet chauffeurs

De strijdbaarheid onder de Brabantse chauffeurs heeft busbedrijf Veolia, dat het vervoer verzorgt in Midden- en West-Brabant, eieren voor haar geld doen kiezen. Alle voornemens tot bezuiniging op de personeelskosten zijn ingetrokken door de vervoerder. Een prachtige overwinning voor de chauffeurs.

Veolia had door voor een lage prijs in te schrijven de vervoersconcessie binnengesleept bij de aanbesteding van het busvervoer door de provincie. Die lage prijs was gebaseerd op een geheim bezuinigingsplan (het zogenaamde 14-puntenplan), dat neerkwam op een forse aanval op de arbeidsvoorwaarden van de chauffeurs. Dat plan probeerde Veolia voor de zomervakantie ten uitvoer te brengen om de concessie winstgevend te maken, maar werd verrast door een vijfdaagse staking en aanhoudend verzet van de kant van de chauffeurs.

De SP heeft de strijd van de chauffeurs gesteund en staat op het standpunt dat de verliezen van Veolia in Midden- en West-Brabant gedekt moeten worden door het bedrijf zelf. De chauffeurs via bezuinigingen laten bloeden voor stiekeme financiële keuzes van de bedrijfsleiding is voor de SP altijd onacceptabel geweest.

Voor de SP vormt deze zoveelste buscrisis in Brabant een bevestiging van haar opvatting dat marktwerking in het OV leidt tot slechtere arbeidsvoorwaarden voor de medewerkers en een slechtere dienstverlening aan reizigers. De SP zal zich sterk blijven maken voor het terugbrengen van het busvervoer in gemeenschapshanden.

U bent hier