Rüpp & varkensflats
Rüpp & varkensflats
Al die ophef over varkensflats en megastallen: CDA- gedeputeerde Paul Rüpp vindt het maar ‘ongepast’. Als het aan hem ligt, komen er volop megastallen in Brabant. Tijd voor een ander geluid uit de provincie.” Eerder publiceerde het Brabants Dagblad een opiniestuk van SP-Statenlid Veerle Sleegers.
Mammoetbedrijven maken Brabants platteland kapot
Het is ongelooflijk dat de provincie luchtig doet over megestallen
door Veerle Slegers
Al die ophef over varkensflats en megastallen: CDA- gedeputeerde Paul Rüpp vindt het maar ‘ongepast’. Als het aan hem ligt, komen er volop megastallen in Brabant. Tijd voor een ander geluid uit de provincie.
Rüpp noemt een betere toekomst voor de landbouw en leefbaarheid van het landelijk gebied als doelen van de Reconstructiewet. Het is echter zeer de vraag of megastallen het Brabants platteland leefbaarder maken. En of varkensflats boeren echt een betere toekomst bieden. Niet alleen de milieubeweging maar steeds meer boeren zelf verzetten zich tegen de gevolgen van de industrialisatie van de landbouw en de voedselverwerking. Doordat een handjevol banken bepaalt welke boer mag uitbreiden of vernieuwen en op welke voorwaarden. Want winstgevendheid is belangrijker geworden dan voedselkwaliteit of het welzijn van mensen en dieren. Investeringen, nodig voor schaalvergroting of intensivering, hebben vrijwel elke boer tot een lijfeigene van de bank gemaakt. En van slechts enkele grote multinationals die hun zaden, landbouwmachines, bestrijdingsmiddelen, veevoer leveren.
Dat is het gevolg van de terugtrekkende overheid waar bestuurders als Rüpp zoveel heil in zien. Van de onbeperkte vrijhandel die erg lucratief is voor handelaren en voedselmultinationals maar die als een stoomwals over de kleine boeren heen dendert. Het gaat alleen nog maar over het macro-economische belang. Maar wiens belang is dat eigenlijk? En wanneer gaan we weer kijken naar sociale belangen? Wanneer gaan we de kwaliteit van kleinschalig geproduceerd voedsel weer waarderen? Of werken aan het vergroten van onze eigen redzaamheid bij de voedselproductie? In de Nederlandse grond en klimaat groeit bijna alles: Laten we daarvan profiteren en niet alles aan kwetsbare en risicovolle mega- monocultuur uitleveren.
En zullen we weer gaan praten over sociale leefbaarheid op het platteland? Over de menselijke maat, over behoud van onze cultuurhistorie?
Of over de gevolgen van de kunstmatige overproductie die niet alleen in Brabant en Nederland maar ook elders in de wereld kleine boeren de kans ontneemt op een normaal inkomen en zeggenschap over hun eigen bestaan? Zullen we gaan zoeken naar andere, échte oplossingen? Zoals productiebeheersing en -bescherming, faire en solidaire handel, coöperatief werken, meer subsidies voor kleinere boeren in plaats van alleen voor megabedrijven. Een betere verdeling van land, dierrechten en quotumrechten. Wedden dat daar veel meer mensen in Brabant (en daarbuiten) economisch en sociaal van profiteren dan van de grote agro-industrie?
Dagelijks stoppen er boerenbedrijven. Wie wil overleven, zal moeten investeren. Dus komen er minder landbouwbedrijven maar ze zijn wel groter. Dat is een economisch gegeven, aldus Rüpp. Alsof het een voldongen feit is.
Maar nee, die mega-intensivering is een politieke keuze! Een keuze waarbij een steeds kleinere elite steeds meer macht en geld vergaart. Het is de keuze van het huidige Brabantse provinciebestuur met CDA-bewindvoerder Rüpp voorop. En van de ZLTO, de grote voedselconcerns, banken en projectontwikkelaars. Het is een keuze die doelbewust de belangen negeert en schaadt van de kleinschalige gezinslandbouw (afgezien nog van die van consumenten en burgers). Van de vele boerengezinnen die zich kapot werken voor hun brood en dat van anderen.
Juist zij die proberen de balans te vinden tussen geld verdienen, natuurbehoud, milieubescherming en dierenwelzijn komen door de schaalvergroting in de verdrukking. Juist zij krijgen door de vrije pacht- en grondprijzen geen kans meer. En juist voor hen is geen enkel sociaal plan opgesteld als ze de handdoek in de ring moeten gooien.
Het is tijd dat de stem van deze kleine boeren ook eens wordt gehoord en serieus genomen door
de provincie.
Veerle Slegers is Statenlid voor de SP in Brabant.
- Zie ook:
- Opinie