h

Laat bevolking volkslied kiezen

3 september 2007

Laat bevolking volkslied kiezen

De statenfractie van de Socialistische Partij wil dat er in de commissievergadering Bestuur en middelen openbaar gesproken wordt over een definitieve keuze voor een volkslied en als er gekozen wordt voor een volkslied op welke wijze er dan besloten zal worden welk lied het zal worden.

Eerder is door Gedeputeerde Staten met instemming van Provinciale Staten besloten af te zien van een Brabants Volkslied vanwege te beperkt draagvlak. Voor de SP-fractie was dat tot nu toe reden de invoering van een Brabants Volkslied af te wijzen.
Nu echter massaal stemmen in Brabant opgaan onder de bevolking om toch een volkslied in te voeren en daarbij gekozen zou moeten worden voor het lied “Brabant” van Guus Meeuwes, is de SP-fractie van mening dat de politiek op zijn minst dit geluid vanuit de bevolking moet bespreken.

In de commissievergadering zal de SP-fractie het volgende standpunt innemen:
De keuze voor wel of geen volkslied is bij uitstek een zaak waarbij de mening van de bevolking doorslaggevend zou moeten zijn. Ook wat betreft de vervolgkeuze welk lied het zou moeten worden zou aan de Brabantse bevolking moeten worden overgelaten. Wat is er mooier dan een volkslied te laten kiezen door “het volk”.
Het gaat de SP-fractie te ver om voor dit onderwerp een referendum te organiseren, ook gezien de flinke kosten die hiermee verbonden zijn.
Wat de SP-fractie betreft vragen provinciale Staten een enquêtebureau met naam een representatief onderzoek te doen naar de gewenstheid van een volkslied, en dan de staten te laten beslissen.
Een vervolgstap zou dan kunnen zijn om bijvoorbeeld via de provinciale website, antwoordnummer en telefoon de Brabantse bevolking te laten kiezen welk lied de naam “Brabants Volkslied” krijgt.

Overigens is dit geheel in lijn met wat de SP eerder over dit onderwerp heeft gezegd. Ten onrechte is in de afgelopen week het beeld ontstaan dat de SP een voorkeur had voor een bepaald lied, maar daar is nooit sprake van geweest.

U bent hier