h

SP heeft twijfels over nut van nog meer metingen A59: het is tijd om actie te ondernemen!

13 augustus 2007

SP heeft twijfels over nut van nog meer metingen A59: het is tijd om actie te ondernemen!

Door onze provincie loopt de snelweg de A59. De weg gaat langs en, in sommige gevallen, door enkele woonkernen. Diverse stukken van de A59 waren oorspronkelijk bedoeld als regionale weg en zijn in de loop der tijd als snelweg aangelegd. Met name in de gemeente Heusden ondervindt men op verschillende wijzen last van de uitdijende snelweg.
In antwoord op vragen van Statenleden de heer Bergsma en mevrouw Wijnands stelt het College dat men met metingen naar de luchtkwaliteit langs de A59 start. Naar mening van de SP-fractie zijn er al voldoende eerdere metingen gedaan, onder andere door de gemeente Heusden zelf. Over de metingen vraagt Wouter vd Staak van de SP Statenfractie het volgende aan het college:

1. Er vind een meting van de luchtkwaliteit plaats door provincie in de periode juli ‘07 - juli ‘08. Wat beoogt het college hiermee?
2. Er zijn al genoeg cijfers voorhanden, wat is de meerwaarde van een extra jaar metingen uitvoeren?
3. Wat zijn de mogelijke scenario's na het uitvoeren van de metingen?

Zoals aangegeven is de A59 uitgegroeid van kleine provinciale weg naar een heuse snelweg. Niet enkel de provincie is meer verantwoordelijk voor de weg, ook de rijksoverheid heeft een taak. Wat betreft de regie vragen wij het College dan ook het volgende:

4. Wie is verantwoordelijk voor de problematiek?
5. Hoe ziet het college haar rol in deze kwestie in relatie tot de gemeente en het rijk?

Om tot een oplossing te komen voor de geluidsproblematiek stellen de actiegroep ‘Hoor de A59’ en de gemeente Heusden bij monde van wethouder Buijs voor om geluidsschermen te plaatsen. De gemeente wil hierin daadkracht tonen en stelt hiervoor geld beschikbaar. De SP-fractie is van mening dat een dergelijke oplossing, waarin zowel provincie als gemeente geld beschikbaar stellen, precedentwerking richting andere gemeenten met dezelfde problematiek moeilijker maakt. Het is immers maar de vraag of die gemeenten eveneens dezelfde bereidheid hebben.

6. Is het College het met de SP-fractie eens dat het voorstel om zowel de provincie als de gemeente Heusden een oplossing te laten financieren, precedentwerking richting andere gemeenten met dezelfde problematiek bemoeilijkt?

U bent hier