h

SP stelt vragen over problemen met “VieDome” bij woon – zorgprojecten

14 juni 2007

SP stelt vragen over problemen met “VieDome” bij woon – zorgprojecten

Sinds 2003 schijnt de Provincie Noord-Brabant ‘VieDome’ woon-zorgprojecten te subsidiëren, onder andere in Veldhoven, en inmiddels zouden opnieuw subsidieaanvragen zijn ingediend.
Thuiszorg en woningbouwcorporaties willen diensten leveren met behulp van technische hulpmiddelen, ook wel domotica genoemd, met name om de diensten betaalbaar te houden. Technische bedrijven willen techniek en service leveren, maar die krijgen pas maatschappelijke betekenis door de bijgeleverde diensten. Als concept lijkt hier weinig mis mee.

‘VieDome’ projecten, met (veel) subsidie ontwikkeld door thuiszorginstelling Zuidzorg en woningbouwcorporatie Aert Swaens, in samenwerking met de technische bedrijven Mextal en Simac, zijn hiervan een voorbeeld. VieDome zou een gevarieerd aanbod van technische hulpmiddelen leveren op het gebied van zorg, comfort en veiligheid. Een Zorgcentrale moet de diensten organiseren en 24 uur per dag ‘online’ bereikbaar zijn. De gebruikte techniek zou het tevens mogelijk maken om goedkoper diensten aan te bieden op het gebied van telecommunicatie, internet, televisie, elektra, et cetera.

Maar in het Veldhovense appartementencomplex Rundgraafpark voelen de ruim tweehonderd (oudere) bewoners van zowel koop- als huurappartementen zich zwaar bekocht. De beloften die hen overhaalden om naar het Rundgraafpark te verhuizen zijn volgens hen geen van allen uitgekomen. De techniek van het ‘VieDome-kastje’ bij de huurders werkt meer niet dan wel, hoewel er wel per maand 25 euro voor betaald moet worden. Maar zelfs al zou het werken, dan nog ontbreekt de beloofde zorgpost om de 24-uurszorg te leveren. Van de belofte dat mensen niet naar een verpleeghuis hoeven, maar gewoon in hun eigen appartement kunnen blijven wonen als de nood aan de man komt, wordt dan ook helemaal niets waargemaakt. Verder is er -bijvoorbeeld- geen ontruimingsplan en geen van de betrokken instellingen, inclusief de brandweer, lijkt het flauwste idee te hebben hoeveel gehandicapte ouderen wáár in het complex wonen. Kopers krijgen voor de voeten geworpen dat ze het aan zichzelf te wijten hebben als ze geen hulp krijgen. Dan hadden ze maar een (niet werkend) VieDomekastje moeten kopen! Volgens de bewoners heeft de woningbouwstichting Aert Swaens het contact met hen verbroken en krijgen ze geen antwoord meer op legitieme vragen en verzoeken.

Een en ander leidt tot mensonterende situaties en dat lijkt toch niet de bedoeling van alle subsidie die in dit project gestopt is (en nog steeds wordt).
Naar aanleiding van het bovenstaande stelt de fractie van de SP de volgende vragen aan het College:

1.Hoeveel subsidie is er de afgelopen jaren naar deze VieDome-projecten gegaan?
2.Hoeveel VieDome-woningen zijn er gerealiseerd van de toegekende subsidies en hoeveel ouderen / zorgvragers maken er gebruik van?
3.Hoeveel woningen staan nog op de nominatie om met subsidie gerealiseerd te worden? Zijn daar ook andere corporaties dan Aert Swaens bij betrokken?
4.Is er onder de gebruikers van de woon-zorgprojecten, waar het VieDome-systeem een onderdeel van uitmaakt, onderzoek gedaan naar hun ervaringen met en hun tevredenheid over het project? Zo ja, wat waren de uitkomsten hiervan?
5.Heeft er, al dan niet op basis van de uitkomsten van een eventueel bewoners-onderzoek, een evaluatie plaatsgevonden over de uitvoering van dit woon-zorgconcept alvorens er nieuwe subsidies werden/worden verstrekt? Zo ja, wat was hiervan de uitkomst? Zo nee, waarom niet?
6.Indien er geen onderzoek / evaluatie heeft plaatsgevonden: bent u bereid om een en ander alsnog te onderzoeken en te evalueren?
7.Wilt u de bevindingen rond bestaande woon-zorgprojecten mee laten wegen in uw beoordeling van vervolgaanvragen of nieuwe subsidieaanvragen?
8.Bent u bereid actie te ondernemen als een gedegen evaluatie inderdaad bovenbeschreven misstanden aan het licht brengt?

U bent hier