h

Tears for Fears

2 mei 2007

Tears for Fears

CDA-voorman in Brabant Paul Rüpp raadt zijn partijgenoten aan een voorbeeld te nemen aan de Socialistische Partij, sinds de Statenverkiezingen van 7 maart de tweede partij van Brabant. "Dat is een partij om heel goed naar te kijken en rekening mee te blijven houden, ook als Jan Marijnissen geen leider meer is, want de SP timmert in Brabant al 30 jaar aan de weg. Zij zijn goed georganiseerd en hebben oog voor de belangen van mensen. Wij kunnen nog veel van deze partij leren. Wij moeten ons tussen de mensen begeven, ook als het geen verkiezingstijd is."

Meneer Rüpp slaat hier de spijker op de kop. Tussen de mensen staan en luisteren naar wat zij zeggen, zo bedrijf je politiek. Het is de manier waarop de SP groot is geworden. Opvallend overigens om te lezen dat men bij het CDA in feite toegeeft niet altijd te luisteren naar het volk en geen oog te hebben voor de belangen van mensen. Klapstukken waren natuurlijk het tactisch buiten houden van de SP in kabinet en provinciaal bestuur. Hoezo niet luisteren naar de wil van de burger?

Op den duur, bij de volgende verkiezingen, zal het CDA hierop afgerekend kunnen gaan worden. Rüpp lijkt zich dit maar al te goed beseffen, zelfs zijn eigen achterban was lichtelijk woedend over het buitensluiten van de SP in Brabant. ‘Aanval is de beste verdediging’ lijkt hij gedacht te hebben. Hij zal goed gekeken hebben naar de manieren waarop je een concurrerende partij het beste tegengas kan bieden, namelijk door hen te kopiëren. De manier waarop verschillende partijen hebben geshopt in de ideeën van Pim Fortuyn is hier een voorbeeld van. De pijlen van Paul Rüpp zijn echter niet gericht op de ideeën van de SP maar op de werkwijze van de partij.

De uitspraken van meneer Rüpp staan op zich niet los. Al langer zijn er binnen het CDA geluiden dat het anders moet, meer des SP’s. Toch vraag ik mij af waar Rüpp alle jongens en meisjes vandaan wil halen. Het ledental van het CDA is dalende en donateurs omtoveren in actieve leden, die bereid zijn hun vrije dag op offeren om op de weekmarkt met een kraam te staan, is een kunst. Daarbij zal het ironie ten top zijn wanneer men een CDA Hulpdienst opricht, terwijl men vanuit het kabinet bezuinigt op sociale rechtshulp.

U bent hier