h

Staten unaniem over voorstelling “Tienduizend Zakdoeken” van Heddy Lester

30 maart 2007

Staten unaniem over voorstelling “Tienduizend Zakdoeken” van Heddy Lester

Vanmiddag is unaniem een motie vreemd aan de orde van de dag, om een eenmalige bijdrage uit de algemene middelen van de provincie mogelijk te maken aan de theaterproductie “Tienduizend Zakdoeken” van Heddy Lester in Kamp Vught. De motie werd ingediend door de SP fractie die via Omroep Brabant vernam dat de subsidieaanvraag aan het ministerie van VWS zonder opgaaf van redenen is afgewezen. Om de 14 educatieve voorstellingen op korte termijn toch nog mogelijk te maken, deed de SP via deze motie een beroep op de Staten en het college van G.S.

“Dit mag nooit vergeten worden!”
Onlangs vond de première plaats van de nieuwe theaterproductie van de bekende Nederlandse zangeres Heddy Lester, getiteld “Tienduizend zakdoeken”. Het betreft een voorstelling met zang en toneelspel, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de ouders van Heddy.
Zij hebben elkaar tijdens de Tweede Wereldoorlog in Kamp Vught ontmoet en zijn elkaar daar ook weer uit het oog verloren. Na de oorlog kwamen zij elkaar bij toeval in Amsterdam weer tegen. Hun oorlogservaringen als jonge Joodse geïnterneerden hebben niet alleen hun eigen leven maar ook dat van Heddy en hun andere kinderen tot op de dag van vandaag getekend.
Heddy Lester vertelt in haar voorstelling samen met een tweede zangeres/actrice door middel van scènes, sketches en liedjes over deze ervaringen: “Dingen die maar niet voorbijgaan”.
Tegelijk slaan zij een brug naar het heden omdat oorlog en vervolging van alle tijden zijn en van alle mensen.
Om de inhoud van de voorstelling extra betekenis te geven, heeft Heddy Lester in samenwerking met Monument Kamp Vught (en ook Kamp Westerbork) aldaar een reeks voorstellingen gepland, met vooral een educatief doel. Inmiddels hebben diverse scholen hun leerlingen aangemeld voor een bezoek aan de voorstelling en aansluitend het Monument.
De afspraak is dat producent Affolter Producties de voorstellingen slechts tegen kostprijs zal verzorgen. Kamp Vught en Kamp Westerbork nemen de organisatie voor hun rekening en vragen daarnaast per leerling €1 als bijdrage. Leerlingen van het Koning Willem I College bouwen met behulp van een sponsor een tribune in Monument Vught. Er is een speelschema opgesteld dat aanstaande maandag 2 april in Vught zou aanvangen. De directies van de beide Monumenten hebben een gezamenlijk projectvoorstel ingediend bij het Ministerie van VWS voor financiering van dit project. Twee weken geleden werd bekend dat deze aanvraag is afgewezen, tot nu toe zonder opgaaf van redenen. Dit ondanks de lovende kritieken, media-aandacht en een positief advies van Prof. Dr. Houwink ten Cate. Door de afwijzing van de aanvraag kan het project op de valreep geen doorgang vinden.
Deze productie wordt niet alleen gedragen door Heddy Lester, de producent en Kamp Vught maar ook door instellingen als het Koning Willem I College in Den Bosch.
Ook in deze tijd is het verhaal van Heddy en haar ouders van grote betekenis. Immers: Door deze voorstelling krijgen ook bezoekers die de oorlog niet hebben meegemaakt een indringend beeld van de gevolgen van de oorlog, van een oorlog. Met name op scholieren van allerlei culturen (die soms zelf in aanraking zijn gekomen met oorlog en vervolging) zullen de sketches en liedjes een onuitwisbare indruk achterlaten. Het mes snijdt ook nog eens aan twee kanten: Ze krijgen hiermee zowel een stuk cultuureducatie als geschiedenis mee.
Nadere informatie is beschikbaar. De eerste voorstellingen stonden al gepland voor komende week. Daarom is het van groot belang dat er vandaag al een positieve beslissing werd genomen.

Gelukkig denkt ook de rest van de statenfracties hier hetzelfde over, vandaar dat een motie vreemd aan de orde van de dag unaniem door de staten is gesteund.

MOTIE VREEMD AAN DE ORDE VAN DE DAG

Provinciale Staten van Noord-Brabant, in vergadering bijeen op 30 maart 2007, overwegende:

- dat het theaterstuk “Tienduizend Zakdoeken” van Heddy Lester een uniek project is, met een grote historische waarde, maatschappelijke betekenis en een groot educatief belang;
- dat het opvoeren van dit stuk in Nationaal Monument Kamp Vught gezien de inhoud van de voorstelling een grote extra meerwaarde heeft

Spreken zich uit:

- Dat het van belang is dat dat deze productie in Kamp Vught doorgang moet kunnen vinden zodat ook de vele scholen die reeds hun belangstelling kenbaar hebben gemaakt, de voorstelling bij kunnen wonen.

Dragen het college op:

- De benodigde €10.500,- bij te dragen vanuit de algemene middelen.

En gaat over tot de orde van de dag

U bent hier