h

Dubbele nationaliteit of wereldburger?

1 maart 2007

Dubbele nationaliteit of wereldburger?

Maart 2007 Soms is het onbegrijpelijk waar ze zich in de politiek druk over maken. Neem nou de ‘heksenjacht’ op dubbele nationaliteiten. Dat raakt mij ook persoonlijk, ik zal uitleggen waarom. Ik ben in Australië geboren en kreeg dus automatisch de nationaliteit van dat land. Toen mijn ouders terugkeerden naar Nederland, werd ik óók Nederlander, maar mijn Australische nationaliteit hield ik; ik mag hem zelfs niet inleveren. Ben ik nu verdacht? Wordt ik betaald door de Australische geheime dienst om de politiek in Nederland te bespioneren? Neem ik verkeerde besluiten, omdat ik hoop dat Australië wint van Duitsland tijdens een halve finale hockey? U zegt het maar.

Afgelopen week maakte ik kennis met de 12-koppige SP-fractie in Provinciale Staten, waar ik mede dank zij jullie stemmen in gekozen ben. Maar liefst vier leden hebben een dubbele nationaliteit: we hebben een Belg, een Turk, een Iraniër en een Australiër. In plaats van ‘verdachten’ kun je ook spreken over ‘wereldburgers’, mensen die verder kijken dan de Brabantse provinciegrenzen.

In Uden ken ik mensen met één nationaliteit, die ik er graag twee gun. Het gaat om een Kosovaars gezin, dat al sinds 1999 in Nederland is. Ze zijn daar door moord hun geliefden verloren, hebben geen huis of werk meer en zijn daar ‘verdacht’, omdat ze die ellende ontvluchtten. Ze hebben drie kinderen die uitstekende Nederlands spraken, het goed doen op school en vele doelpunten zetten voor UDI ’19. Met deze mensen is enorm gesold door Verdonk’s IND; hun procedure wordt telkens opgeschoven, het beantwoorden van brieven duurt jaren. Ze hebben in Kosovo geen enkel perspectief, hun toekomst ligt hier, al was het alleen maar omdat ze hier de medische hulp krijgen die daar niet is (en geloof maar dat ze die hard nodig hebben). Ik ken deze mensen, omdat ik ze af en toe help met het schrijven van brieven. Met spanning hebben ze de verkiezingen gevolgd en tot hun opluchting komt er een generaal pardon, waar ook zij onder zullen vallen. Nu ruim 8 jaar hebben ze weer hoop, vooral voor hun kinderen. Ik gun ze het Nederlanderschap van harte, maar hoop dat ze hun andere nationaliteit niet zullen vergeten. Waarom? Omdat dat de vreselijke gebeurtenissen in Kosovo voor ons ook een les moeten zijn. Zij moeten ons eraan blijven herinneren wat voor onmenselijkheid je krijgt als je mensen vooraf gaat beoordelen op hun afkomst, als je ze verdacht maakt omdat je toevallig ergens anders geboren bent dan de meesten in je omgeving.

Als ook zij een dubbele nationaliteit krijgen zal ik blij zijn. En trots. Omdat mede dank zij de drie enorme SP-overwinningen op rij dat generale pardon er eindelijk komt.

Spencer Zeegers,
kersvers statenlid én wereldburger

U bent hier