h

SP stelt vragen over gang van zaken bij Station Zuid

8 november 2006

SP stelt vragen over gang van zaken bij Station Zuid

Toen de heer Vlemmix eind vorig jaar Station Zuid in de Staten presenteerde als de nieuwe dansvoorziening voor Brabant, Limburg en Zeeland, beloofde hij gouden bergen. Station Zuid zou per seizoen drie producties maken, met bekende namen uit de danswereld

Men zou werken met twee huischoreografen, Nanine Linning en André Gringas. Enkele weken later bleek al dat deze samenwerking alleen bestond in de presentatie voor de provincie. Nanine Linning leek bijzonder boos dat zij gepresenteerd werd als huischoreograaf van Station Zuid, terwijl daar volgens haar zeggen nooit met haar over was gesproken, laat staan een contract gesloten. Bovendien was zij net weggegaan bij Scapino om haar eigen gezelschap op te richten. De Canadese choreograaf André Gringas staat nog wel op het lijstje van Station Zuid. In de zomer van 2007 schijnt hij zijn eerste grote project bij Station Zuid te gaan maken: 'Transatlantic Express' in samenwerking met Sylvain Emard, de artistiek leider van het gelijknamige gezelschap in Montreal (Canada). Wordt dit eenzelfde constructie als met Maribor Dans? Zou deze productie er zonder Station Zuid niet komen? En waarom zo ver van huis?
Een derde choreograaf, de Sloveense Edward Clug, werd destijds in het voorbijgaan voorgesteld als iemand met wie Station Zuid ook wel wat wilde doen. Clug is de choreograaf en artistiek leider van het Sloveense Maribor Dans. ‘Requiem for two chairs’ heeft hij volgens zeggen voor Station Zuid gemaakt, maar aan het tweede deel van het programma waar Maribor Dans momenteel mee door Nederland toert, ‘Radio and Juliet’, kwam Station Zuid niet te pas. Het lijkt erop dat deze voorstelling op zijn minst voor de helft niet geproduceerd is door Station Zuid, die de voorstelling overigens ook niet zelf naar Nederland gehaald heeft. Dit werd namelijk gedaan door impresariaat Van Baasbank & Baggerman, zoals in de theateraankondigingen vermeld staat. Station Zuid lijkt gewoon een deel van de programmering te hebben overgenomen om te kunnen voldoen aan de opdracht om Zuidelijke theaters van dansproducties te voorzien. Daarmee wekt de nieuwe dansvoorziening voor het Zuiden toch sterk de indruk dat zij niets anders is dan een impresariaat. Een zwaar gesubsidieerd impresariaat nog wel.

Bovendien is het onduidelijk wat precies de relatie is van Station Zuid met dansers en makers in het Zuiden, bijvoorbeeld de Dansacademie in Tilburg. Of met De Stilte, die ooit de belofte kreeg dat er in samenwerking met Station Zuid ook voor hen meer financiële armslag zou komen Ook van een aanzet tot een educatief programma hebben wij niets kunnen vinden of merken. Dit zijn allemaal zaken die bij voorloper Raz goed gewaarborgd waren, met Hans Tuerlings als (inter)nationaal gewaardeerd choreograaf die veel kansen gaf aan jonge makers uit de regio en een educatieve afdeling met een indrukwekkende staat van dienst. Ondertussen doen ook nog hardnekkige geruchten de ronde dat directeur Vlemmix zichzelf een erg riant salaris van meer dan een ton heeft toebedeeld.

Daarom stelden Mia van Boxtel en Marijke Kamphorst van de SP-fractie de volgende vragen aan het college van Gedeputeerde Staten:

1. Is de bovenbeschreven gang van zaken rond het programmeren van de voorstelling van Maribor Dans door Station Zuid correct weergegeven? Zo ja, bent u het dan met ons eens dat Station Zuid zich opstelt als impresariaat en dat dit niet de bedoeling was van de subsidie voor de dansvoorziening?
2. Kunt u bevestigen dat Station Zuid, zeker gezien de werkelijke gang van zaken, bij de presentatie aan de Staten de zaken willens en wetens veel mooier heeft voorgesteld dan ze zijn? Zo ja, heeft u hieraan enige consequentie verbonden of zult u dat nog doen?
3. Kunt u ons in meer algemene zin informeren over de resultaten van Station Zuid als dansvoorziening voor het Zuiden? Worden taken als educatie bijvoorbeeld daadwerkelijk beter opgepakt en uitgevoerd dan voorheen door Raz? Zo ja, waar blijkt dat uit? Zo nee, wat denkt u daaraan te doen?
4. Kunt u ons meedelen of de bovengenoemde geruchten over de salariëring van de heer Vlemmix op waarheid berusten en zo ja, of dit naar uw mening een reëel salaris is voor een dergelijke volledig gesubsidieerde functie?

U bent hier