h

De aanhouder wint!!!!

1 oktober 2006

De aanhouder wint!!!!

Al jarenlang en op allerlei manieren heeft de SP-statenfractie zich ingezet om te komen tot gratis stads- en streekvervoer voor vooral doelgroepen.
Met een initiatiefvoorstel, verschillende acties, werkbezoeken en het houden van een symposium hebben we continu geprobeerd een meerderheid te krijgen voor gratis stads- en streekvervoer in de provincie.
Op CDA en VVD na was inmiddels elke partij in de staten overtuigd voorstander van het maken van een begin met dit gratis vervoer.
Toen echter een paar weken geleden het CDA in de media allerlei uitspraken ging doen, waaruit bleek dat deze partij zich inmiddels bekeerd had tot voorstander van gratis busvervoer, besloot de SP-fractie het ijzer te smeden op het moment dat het heet was.

De SP-statenfractie vroeg snel het onderwerp van “Gratis stads- en streekvervoer in Brabant” op de agenda voor de Statenvergadering van 29 september te plaatsen, hierbij gesteund door de fractie van Groenlinks.
De SP-fractie gaf hierbij aan dat, naar haar mening ‘Provinciale Staten aan de Gedeputeerde opdracht moesten geven om te komen met een voorstel voor gratis stads- en streekvervoer in Brabant, en daarvoor verschillende scenario’s moest uitwerken. Van het meest vergaande, onmiddellijk gratis voor iedereen en overal, tot beperkt: bijvoorbeeld alleen buiten de spits en/of voor 65+.
Daarnaast gaf de SP-fractie aan van mening te zijn dat de staten moesten uitspreken dat zij bereid waren de Provinciale Opcenten op de Motorrijtuigenbelasting te besteden voor dit gratis vervoer en om definitief te besluiten voor de verkiezingen van 7 maart, want op verkiezingsstunts zit niemand te wachten.

De SP-fractie kreeg tijdens de Statenvergadering van alle partijen te horen dat het heel goed was dat de SP het punt op de agenda had gezet.
Maar dat niet alleen, alle partijen waren het met de SP eens dat GS van de staten opdracht moesten krijgen, dat er verschillende scenario’s moesten komen en dat er voor 7 maart besloten moest worden. En er is unaniem afgesproken dat er de bereidheid is tientallen miljoenen uit de motorrijtuigenbelasting hiervoor te besteden.

Voor de SP-fractievoorzitter was het al een speciale dag, omdat hij jarig was, maar na zoveel jaren zo volledig je zin krijgen is toch wel een heel bijzonder verjaardagscadeautje.

U bent hier