h

Bier als dank voor bewezen diensten?

10 juli 2006

Bier als dank voor bewezen diensten?

In de statenvergadering van 23 juni werd er door alle statenleden steun gegeven aan een motie die inhield dat de provincie moest gaan praten met de gemeente Tilburg om snel te komen tot een verbetering van het Wilhelminakanaal. Prima zaak, vindt ook de SP, want vervoer over water is vele malen beter voor het milieu dan over de weg bijvoorbeeld.
De staten kunnen ook zo genereus zijn, omdat we als provincie zwemmen in het geld. Geld dat natuurlijk is opgebracht door de Brabantse burger. Via de opcenten op de motorrijtuigenbelasting, maar ook bijvoorbeeld via de winst die Essent heeft gemaakt op energie.
bierpakket van de gemeente Tilburg

Maar wat overkwam de fractievoorzitter van de SP en de beide SP-statenleden die in de Commissie Economie en Mobiliteit zitten?
Op een mooie warme zomerdag werd hen zowaar thuis een fraai en luxe bierpakket overhandigd.
Waarom? Omdat ze voor een motie over het Wilhelminakanaal hadden gestemd!
Hoe de SP-fractie hierover denkt, kunt u lezen in de brief die de fractievoorzitter schreef hierover aan de burgemeester van Tilburg, dhr Ruud Vreeman:

Geachte heer Vreeman,

Vandaag werd ik verrast met de aanbieding van een luxe bierpakket. In eerste instantie was ik aangenaam verrast met dit pakket. Aan de ene kant omdat ik een liefhebber ben van een goed biertje, aan de andere kant omdat de kwaliteit van de inhoud van het pakket buiten kijf staat.
Het werd mij echter al snel duidelijk dat het pakket afkomstig was uit de gemeente Tilburg en mij aangeboden werd door u en het Tilburgse college van B&W als dank voor het aannemen van een motie ten aanzien van het Wilhelminakanaal.
Er zijn een aantal redenen waarom ik u namens de SP-fractie wil laten weten hier niet gelukkig mee te zijn.
Als statenleden hebben wij de taak om op grond van onze visie en ons programma keuzes te maken, daarvoor hebben mensen ons gekozen. Het is dan niet goed, wanneer bepaalde keuzes beloont worden met presentjes. Dit schept op zijn minst een schijn van belangenverstrengeling.
Wij zijn van mening dat het niet gepast is, wanneer bestuurders uit de ene bestuurslaag op kosten van de gemeenschap bestuurders uit een andere bestuurslaag presentjes gaan geven.
Als statenleden krijgen wij een heel redelijke vergoeding uit gemeenschapsgeld, dat hoeft niet verder aangevuld te worden.

Ik wil u bij deze dan ook laten weten dat de SP-fractie de door u aan ons toegezonden pakketten zal geven aan mensen die zich op een bijzondere wijze belangeloos inzetten voor de Tilburgse gemeenschap.

Bovendien wil ik u vriendelijk verzoeken in de toekomst de SP-statenfractie uit te sluiten van het toezenden van materiele blijken van waardering.

Met vriendelijke groeten,

Nico Heijmans, namens de SP-statenfractie

U bent hier