h

Motie spaarlampen

27 juni 2006

Motie spaarlampen

De SP is er voorstander van iets van de extra dividendopbrengsten die de provincie kreeg van Essent terug te geven aan de burger. Essent heeft goed geboerd door hoge energieprijzen, waar de burger niet onderuit kon omdat energie een elementaire levensbehoefte is. Het lijkt wel, zo zei fractievoorzitter Nico Heijmans, een verkapte belasting. Dat hoort niet, want energie is een nutsvoorziening.

Heijmans stelde daarom in een motie voor ieder huishouden in Noord-Brabant een spaarlamp cadeau te geven, door middel van een voucher die men in kan wisselen. Dan krijgt de burger iets terug en kan er ook bespaard worden op het verdere energieverbruik. Dit laatste past in de doelstelling van de provincie.
Gedeputeerde Hoes rekende voor wat de kosten en opbrengsten waren: het gaat om een miljoen huishoudens; een spaarlamp kost per huishouden 3,5 euro, de verzendkosten van een voucher zijn per stuk 1,5 euro (inclusief andere kosten). Dat maakt totaal 5 miljoen euro extra uitgaven voor de provincie. Het gebruik van een spaarlamp geeft ieder huishouden echter een besparing van 9,5 euro. Hoes meende desondanks dat de uitgaven voor de provincie te hoog waren.
De motie van de SP kreeg sympathie van veel (alle?) andere partijen, maar kreeg vooralsnog niet voldoende steun. Het idee moest volgens de meerderheid terugkomen op een dag in het najaar waarop over Essent in het algemeen zou worden gesproken. De SP trok daarom de motie terug.

U bent hier