h

Boersma van Essent opnieuw hoger salaris

9 maart 2006

Boersma van Essent opnieuw hoger salaris

Vandaag op 9 maart heeft Essent haar jaarverslag 2005 gepresenteerd.
Hoewel dit jaarverslag nog niet voor de statenleden beschikbaar is, heeft de SP-fractie uit betrouwbare bron vernomen dat er rond de salariëring van dhr Boersma door Essent een ongewijzigde koers is doorgezet en dat het salaris van de betreffende topman, waar vorig jaar nog zo’n enorme commotie over is ontstaan, opnieuw het beddrag van € 800.000,- ver overschrijdt. Volgens onze informatie zou het salaris van deze topman rond de € 873.000,- bedragen inclusief pensioenrechten en een bonus van ruim € 200.000,-
Dit is voor de SP-fractie reden de volgende vragen aan de gedeputeerde te stellen:

1. Is het juist dat het salaris van dhr Boersma opnieuw rond de € 873.000,- ligt?
2. Bent u nog steeds met de SP-fractie van mening dat dit een exorbitante beloning is voor een topman bij een bedrijf dat in overheidshanden is?
3. Is het juist dat de aandeelhouders met deze beloning hebben ingestemd?
4. Als dhr Boersma dan misschien wel een juridisch recht heeft op deze beloning, heeft het college dan tenminste een moreel beroep op de Essent-top gedaan om de salarissen te matigen?
5. Zo neen, waarom niet?
6. Is het juist dat er aan opvolgende topmensen bij Essent salarissen zijn uitbetaald van ongeveer €660.000,- en € 530.000,-?
7. Bent u met de SP van mening dat ook deze twee eerder genoemde bedragen niet passen bij een bedrijf in overheidshanden?
8. Onlangs heeft de SP-fractie u vragen gesteld over een agressieve en misleidende reclamecampagne van Essent, waarbij men de suggestie wekte dat mensen een toeslag konden krijgen vanwege gestegen energieprijzen. Met deze campagne geeft Essent feitelijk toe dat voor veel mensen de kosten van energie een probleem zijn of worden. Is het naar de mening van het college dan niet onverteerbaar dat terwijl de mensen de energiekosten zien stijgen, zij zich moeten realiseren dat een deel van die kostenstijging gaat naar een bonus van ruim € 200.000,- aan een topman?
9. Is het college alsnog bereid een beroep te doen op de Essent-top om af te zien van een deel van hun salaris?

Lees hier hoe Essent met haar klanten omgaat.

U bent hier