h

SP zet grote vraagtekens bij aanbesteding II

9 september 2005

SP zet grote vraagtekens bij aanbesteding II

De aanbestedingen in het Brabantse openbaar vervoer zijn de laatste tijd terecht veel in het nieuws geweest. De zittende vervoerder, BBA, mag na ruim 70 jaar het veld ruimen. In eerste instantie verloor de BBA de concessie aan Connexxion, Hermes en Arriva/TCR. Al vrij snel bleek door een rekenfout nog een bedrijf, Arriva, een stukje openbaar vervoer in Brabant te mogen rijden. Ten koste van Hermes.

De rekenfout was voor de SP één van de redenen om de geheimzinnigheid rondom de aanbestedingen eens weg te nemen. Een maand lang druk uitoefenen resulteerde in een extra en openbare vergadering. Hier moest duidelijkheid gegeven worden wat het rijden van openbaar vervoer in Brabant voor de verschillende bedrijven waard was en wat het de reiziger en de provincie oplevert. Voor de SP stond voorop dat niet alle bedrijfsgegevens op tafel moesten komen, maar wel een uitleg waarom de BBA hardnekkig vol bleef houden recht te hebben op 2 van de 5 aanbestede concessies. Ook hadden wij signalen opgevangen dat niet alle bedrijven even netjes met het personeel omgingen, terwijl hier wel eisen aan gesteld worden in de verschillende bestekken. Tenslotte moest voor ons duidelijk worden uit welk budget de (eventuele) juridische kosten betaald zouden worden. Niet uit het potje Openbaar Vervoer wat de SP betreft.

Op geen van bovengenoemde vragen werd een goed antwoord gegeven, ook niet in tweede termijn. Het lag ´onder de rechter´ aldus de gedeputeerde Janse de Jonge en daarover doen we geen uitspraken. ´Procedure concessieverlening OV juist´ kopt het Brabant Weekbericht (het propaganda krantje van de provincie) doodleuk. Verder staat vermeld dat de commissie EMG de gedeputeerde steunde in zijn opvatting dat ‘juist de toepassing van de officiële procedure van openbare, Europese aanbesteding, een waarborg voor een transparante procedure was’ . Dit is behoorlijk in tegenspraak met de zorgen die de SP uitte over de hele gang van zaken, met name de mogelijkheid van een langdurige rechtsgang. Ook op de transparantie valt het nodige af te dingen: geheime voorwaarden bij een notaries omtrent boven- en ondergrenzen van de aanbiedingen. Eén winnaar van de aanbestedingen is er al: het juristencorps. Nu de reizigers en het personeel nog.

U bent hier