h

Directeur kost huurders Maasland 15,70 euro per jaar

8 september 2005

Directeur kost huurders Maasland 15,70 euro per jaar

Maaslanddirecteur Ben Wouters ontving over 2004 een salaris van 222.809 euro, aldus de Volkskrant. Dat is een stijging van zijn loonkosten, in een jaar, van 27 % en daarmee beurt hij bijna anderhalf keer het salaris van de minister-president. Elke Maaslandhuurder betaalt zo alleen al voor de directeur 15,70 euro per jaar.

Natuurlijk, als Wouters zich op zeer bijzondere wijze verdienstelijk zou maken voor de huurders van zijn stichting, zou hij best wat meer dan gemiddeld mogen verdienen.

Maar helaas, daarvan is beslist geen sprake. Eerder het tegendeel is waar.

In de afgelopen tijd is de voorraad aan goedkoopste huurwoningen bij Maasland met maar liefst zo'n 15 procent verminderd, dat zijn 433 woningen. Em daarnbij hebben we het niet over onbewoonbare krotten, maar over woningen waarvoor huurders zich verdringen. Ze zijn gesloopt omdat ze Maasland te weinig geld opleverden.

Maasland heeft grote reserves en is één van de rijkste woningbouwcorporaties in Nederland. Toch gooit ze waar mogelijk de huur sterk omhoog bij huizen die vrijkomen. In sommige gevallen, zegt Maasland ‘kunnen de huurprijzen met 100 tot 150 euro stijgen’.

Nog niet zo heel lang geleden waren woningstichtingen organisaties die zich bezighielden met sociale woningbouw, die eenvoudige kantoren hadden en directeuren met een redelijk normaal slaris. Nu hebbenn ook hier de liberalisering en de marktwerking toegeslagen, en zijn de meeste woningcorporaties niet meer te onderscheiden van commerciële projectontwikkelaars.

De SP verzet zich tegen die ontwikkeling. De uitverkoop van de publieke sector levert alleen maar ellende op voor de samenleving, en móet gestopt worden. Daarom protesteren wij nu tegen het idioot hoge salaris van Wouters, en tegelijkertijd tegen de filosofie erachter: dat alles volgens de regels van de commercie moet gaan.

Wij vragen u ons verzet te steunen door hier de bon in te vullen Met alle handtekeningen zullen wij de discussie met Maasland aangaan, en onze uiterste best doen om de stichting op haar sociale taak te wijzen en op de noodzaak het salaris van de directeur te verlagen.

U bent hier