h

Nieuw ecoduct leidt dieren direct naar jagers!

21 april 2005

Nieuw ecoduct leidt dieren direct naar jagers!

Aanstaande zaterdag, 23 april 2005, vindt de opening plaats van het ecoduct over de A2 bij Boxtel. Een feestelijke gebeurtenis, want voortaan kunnen dieren veilig oversteken. Maar gezien alle jachthutten die in de onmiddellijke nabijheid van het ecoduct zijn opgetrokken, vraagt de SP zich toch af of de dieren, waaronder beschermde soorten, hier werkelijk beter van worden. Eenmaal veilig overgestoken, bevinden ze zich direct in het schootsveld van jagers, die ze vanuit hun comfortabele, al dan niet gestoffeerde jachthutten rustig af kunnen knallen. De SP is onder alle omstandigheden tégen het jagen voor de lol. Dat op deze manier gemeenschapsgeld wordt ingezet om dieren via de fuik van het ecoduct rechtstreeks in de armen van de plezierjagers te drijven, vinden de SP meer dan erg.

Mia van Boxtel stelde daarom de volgende vragen aan G.S.:

Kunnen Gedeputeerde Staten instemmen met het SP-standpunt dat het ongehoord is om een met gemeenschapsgeld aangelegd ecoduct zodanig te gebruiken, dat precies het tegendeel bereikt wordt van wat er met de aanleg van deze voorziening beoogd werd? Zo ja, wat denkt u hieraan te doen?

Naar wij begrepen hebben, zit aan het ecoduct een kostenplaatje vast van ongeveer 20 miljoen euro. Klopt dit cijfer? Heeft de provincie hierin een aandeel geleverd en zo ja, hoe groot is dit aandeel?

De provincie is verantwoordelijk voor de uitvoering van de Flora- en Faunawet, met name ook de bescherming van bedreigde soorten. Zijn Gedeputeerde Staten van plan om in dit verband iets te doen aan de vele illegale jachthutten (zie hiervoor www.jachthutten.nl ), die niet alleen te vinden zijn in de buurt van het ecoduct, maar door heel Brabant? Wordt er afgestemd met betrokken gemeentes over vergunningverlening en handhaving?

U bent hier