h

Boersma haalt bakzeil

21 april 2005

Boersma haalt bakzeil

De SP was in grote getale aanwezig bij de aandeelhoudersvergadering van Essent vandaag in Den Bosch, om op ludieke wijze duidelijk te maken hoe er over het salaris van topman Boersma gedacht wordt. Terwijl "Money, money, money, "van Abba door de luidspreker klonk, werden er gouden munten in een kruiwagen gestort. 'Boersma' laadde de munten vervolgens over in zijn broekzakken.

SP fractievoorzitter Nico Heijmans las enkele reacties van mensen uit het hele land die hadden gereageerd op de oproep om een boodschap aan Boersma te geven. En die reacties waren niet mals. "Hoe bestaat het dat de mensen steeds wordt voorgehouden dat we moeten matigen en bezuinigen, terwijl mensen als u zich over onze ruggen verrijken. Kent u dan geen schaamte?"

De inbreng van de aandeelhouders binnen was gelijksoortig van aard. De raad van commissarissen verdedigde zich met de uitspraak dat de beloning van Boersma vergeleken met soortgelijke bedrijven helemaal niet zo hoog was, maar de aandeelhouders vonden dat Essent geen gewoon bedrijf is. De aandelen van Essent zijn geheel in handen van provincies en andere overheden en men moet dus de publieke zaak niet uit het oog verliezen.

Boersma zegde toe de helft van zijn bonus aan het goede doel te schenken en over de beloning voor volgende jaren en voor nieuw aan te stellen zal samen met de aandeelhouders opnieuw worden vastgesteld. Daarmee liet de topman weten toch niet geheel ongevoelig te zijn voor de kritiek die over hem heen was gekomen. Zijn eerdere uitspraak: "Contract is contract," is hiermee weer wat afgezwakt.

U bent hier