h

Politieke overwegingen bij een waarheid die slecht van pas komt

1 december 2006

Politieke overwegingen bij een waarheid die slecht van pas komt

Een knappe film
Mede door een gebaar van het gemeentebestuur heeft de film “An inconvenient truth” een ruim publiek gekregen. Scholen mochten er gratis naar toe en alleen al van het Pleincollege Bisschop Bekkers hebben daarvan 200 leerlingen gebruik gemaakt. Dat is knap voor een dergelijk thema, dat voor veel kinderen en volwassenen toch een “ver van mijn bed”- show is.
Schrijver dezes is al 34 jaar natuurkundeleraar en heeft altijd al veel interesse gehad in de thematiek uit de film. Wetenschappelijk kloppen de feiten grotendeels of geheel en voor insiders zijn ze niet nieuw. Voor het gemiddelde grote publiek wel, mede door het zeer goede beeldmateriaal dat ook voor mij nieuw was. Al Gore brengt het verhaal goed. Waarschijnlijk zou hij een betere docent geweest zijn dan dat hij vice-president was. Als hij een betere vice-president was geweest in een beter politiek systeem, was het olieverbruik in de VS misschien een paar procent minder gestegen en hadden wij nu Bush niet gehad.

Politieke voorstellen
Openbaar vervoer

Juist omdat het verhaal bij mij al bekend was, heb ik de SP in Eindhoven en, waar mogelijk de regio, gevraagd op dit gebied voorstellen te ontwikkelen. Niet voor niets hanteert de SP consequent het standpunt dat de mobiliteitsvraag in de regio zoveel mogelijk collectief moet worden opgelost – reden voor het SP-standpunt over de bezuinigingen op het busvervoer in ORION-II, de actie tegen het opheffen van lijn 5 naar Nuenen, de mening over gratis openbaar vervoer voor 65-plussers en het keiharde verzet tegen de nieuwe weg door het Dommeldal (BOSE). En, als het toch niet anders kan, dan individueel zoveel mogelijk lopend of per fiets.
Meerhoven
Niet voor niets heeft de SP de aanvankelijk ideële verkeerskundige opzet van Meerhoven verwelkomd, waarin het korte afstands - verkeer binnen de wijk beperkt werd tot langzaam vervoer en de HOV-lijn. Ik baal als een stekker dat die ideële opzet steeds verder gecompromitteerd wordt , niet in het minst vanwege een falend uitvoeringsbeleid in de afgelopen jaren. CDA, VVD en PvdA waren hier de trekkers de verkeerde kant op.
Regio minder olieafhankelijk
Bij de afgelopen Algemene Beschouwingen heb ik namens de SP een motie ingediend, waarin het College gevraagd is om een onderzoek te laten doen, waarin door binnen de regio uitvoerbare maat-regelen de afhankelijkheid van olie en gas verkleind wordt. Deze motie werd unaniem gesteund en dat is mooi. Nu de praktijk nog.

Klimaatbeleid nodig, ook in Eindhoven en het SRE-gebied
Uiteraard zijn er altijd meer argumenten dan alleen maar klimatologische. Nieuwe wegen vernielen de natuur en veroorzaken herrie en onveiligheid. Gratis openbaar vervoer voor 65 – plussers is op de eerste plaats een verkeerskundige promotie van collectief vervoer, maar het heeft ook wel een beperkte sociale en inkomensondersteunende werking – al is het voorstel daar niet in de eerste plaats op gericht. En een grondwatergevoelige gemeente als Eindhoven heeft allesbehalve baat bij extreme buien – nu al wordt in het nieuwe rioolbeleid aandacht gevraagd voor de klimatologische ontwikkelingen.

Eindhoven en de SRE zouden er goed aan doen het klimaatbeleid een belangrijke rol in het beleid te geven, en nog meer in de praktijk van het beleid. De aanzetten daartoe in het vorige college door ex-wethouder Kuppens dienen met waardering vermeld te worden.

Bernard Gerard

U bent hier