h

Opinie

5 maart 2009

Onno’s Bomenrijk

Gisteren verraste de Gedeputeerde van Ecologie (of de bomengedeputeerde) alle Statenleden met een persoonlijke oproep om hun steentje bij te dragen aan de nationale boomfeestdag (*).

Lees verder
8 februari 2009

Opinie: De geheimen van Essent

Nico Schouten

Daar zit je dan, in een kamer met een lid van de griffie. Je moet eerst een verklaring ondertekenen dat je niets mag bekendmaken over wat er in het contract staat. En dat zelfs vijf jaar lang. Bizar. Want echt relevante informatie kan je gewoon eerder terugvinden in jaarverslagen. Ik verwacht ook niet dat directies zo lang hun mond zullen houden. Nee, de geheimhouding is duidelijk er op gericht om volksvertegenwoordigers een hak te zetten. Daar hebben die bestuurders van de energiebedrijven een bloedhekel aan, want die beperken hun vrijheid om naar eigen belang en goeddunken het bedrijf te besturen. Zoals de toekenning van hoge salarissen, die geen enkel verband houden met prestaties. Dat is ook een belangrijke reden voor fusies. Fusies blijken vaak later een mislukking, maar voor de directies is de poet dan al binnen.

Lees verder
13 oktober 2008

SP OVER MEGASTALLEN

Bij de Algemene Beschouwingen heeft SP-fractievoorzitter Nico Heijmans voorgesteld om de megastallen te verplaatsen naar insudtrieterreinen en alle aanverwante bedrijven daar te clusteren. Is de SP nu plosteling voorstander van bio-industrie geworden?

Lees verder
1 september 2007

Rüpp & varkensflats

Al die ophef over varkensflats en megastallen: CDA- gedeputeerde Paul Rüpp vindt het maar ‘onge­past’. Als het aan hem ligt, komen er volop megastallen in Brabant. Tijd voor een ander geluid uit de provincie.” Eerder publiceerde het Brabants Dagblad een opiniestuk van SP-Statenlid Veerle Sleegers.
Mammoetbedrijven maken Brabants platteland kapot
Het is ongelooflijk dat de provincie luchtig doet over megestallen

Lees verder
2 mei 2007

Tears for Fears

CDA-voorman in Brabant Paul Rüpp raadt zijn partijgenoten aan een voorbeeld te nemen aan de Socialistische Partij, sinds de Statenverkiezingen van 7 maart de tweede partij van Brabant. "Dat is een partij om heel goed naar te kijken en rekening mee te blijven houden, ook als Jan Marijnissen geen leider meer is, want de SP timmert in Brabant al 30 jaar aan de weg. Zij zijn goed georganiseerd en hebben oog voor de belangen van mensen. Wij kunnen nog veel van deze partij leren. Wij moeten ons tussen de mensen begeven, ook als het geen verkiezingstijd is."

Lees verder
1 mei 2007

Wie moet voor wie begrip opbrengen?

De Belastingdienst maakt fout op fout. Zelf moet je wél afrekenen en maar afwachten of en wanneer het geld terugkomt. En dan moet jij begrip opbrengen voor het feit dat zij het zo moeilijk hebben en de zaken maar niet goed georganiseerd krijgen. Dat je zelf ondertussen in de schuld komt en wakker ligt van de vraag hoe je de eindjes aan elkaar moet knopen, daar heeft de Belastingdienst geen boodschap aan, laat staan dat ze daar begrip voor op kan brengen.

Lees verder
1 maart 2007

Dubbele nationaliteit of wereldburger?

Maart 2007 Soms is het onbegrijpelijk waar ze zich in de politiek druk over maken. Neem nou de ‘heksenjacht’ op dubbele nationaliteiten. Dat raakt mij ook persoonlijk, ik zal uitleggen waarom. Ik ben in Australië geboren en kreeg dus automatisch de nationaliteit van dat land. Toen mijn ouders terugkeerden naar Nederland, werd ik óók Nederlander, maar mijn Australische nationaliteit hield ik; ik mag hem zelfs niet inleveren. Ben ik nu verdacht? Wordt ik betaald door de Australische geheime dienst om de politiek in Nederland te bespioneren? Neem ik verkeerde besluiten, omdat ik hoop dat Australië wint van Duitsland tijdens een halve finale hockey? U zegt het maar.

Lees verder
1 februari 2007

Op avontuur in Brabant

(Dit artikel stond eerder gedeeltelijk in het Brabants Dagblad)
Reizen is avontuur en dat avontuur is tegenwoordig voor iedereen weggelegd. Moest je vroeger dure vliegtickets kopen, inentingen halen en visa aanvragen, tegenwoordig kun je voor het luttele bedrag van twee vijftig, drie euro op een avontuurlijke busreis in ons eigen Brabant.

Lees verder
1 december 2006

Politieke overwegingen bij een waarheid die slecht van pas komt

Een knappe film
Mede door een gebaar van het gemeentebestuur heeft de film “An inconvenient truth” een ruim publiek gekregen. Scholen mochten er gratis naar toe en alleen al van het Pleincollege Bisschop Bekkers hebben daarvan 200 leerlingen gebruik gemaakt. Dat is knap voor een dergelijk thema, dat voor veel kinderen en volwassenen toch een “ver van mijn bed”- show is.
Schrijver dezes is al 34 jaar natuurkundeleraar en heeft altijd al veel interesse gehad in de thematiek uit de film. Wetenschappelijk kloppen de feiten grotendeels of geheel en voor insiders zijn ze niet nieuw. Voor het gemiddelde grote publiek wel, mede door het zeer goede beeldmateriaal dat ook voor mij nieuw was. Al Gore brengt het verhaal goed. Waarschijnlijk zou hij een betere docent geweest zijn dan dat hij vice-president was. Als hij een betere vice-president was geweest in een beter politiek systeem, was het olieverbruik in de VS misschien een paar procent minder gestegen en hadden wij nu Bush niet gehad.

Lees verder
1 juni 2006

Armoede in Brabant

Armoede in Nederland, hoe schandalig ook het lijkt of we er aan wennen. Af en toe passeert er weer een bericht in de krant: Na veel discussie heeft de provincie Noord-Brabant één miljoen beschikbaar gesteld om instanties die armoede bestrijden te ondersteunen. Die instanties en instellingen hebben zich kunnen melden, 114 maar liefst, allemaal ervan overtuigd dat er schrijnende armoede bestaat en niet zo'n beetje ook.

Lees verder

Pagina's

U bent hier