h

Het kan veel beter voor Brabantse woningzoekenden

2 april 2024

Het kan veel beter voor Brabantse woningzoekenden

Foto: SP

Het is al erg genoeg dat er in Brabant erg lange wachtlijsten zijn voor een (sociale) huurwoning. Wachtlijsten van 15 jaar zijn echt niet vreemd.

En dan het inschrijven. Wanneer je een (sociale) huurwoning zoekt ben je aangewezen op de website van een woningcorporatie of van verschillende woonruimteverdeelregio’s.
Iedere website komt met eigen regels en voorwaarden en ook de kosten lopen behoorlijk uiteen.

In de regio Eindhoven/Helmond is het bijvoorbeeld gratis maar rondom Tilburg en Breda betaal je de eerste inschrijving en daarna ieder jaar verlenging. Alsof die lange wachtlijsten de schuld zijn van hen die zijn aangewezen op een huurwoning.

Als Provinciaal Statenlid pleit ik voor 1 gratis Noord-Brabantse website Woningzoekenden. ‘Mensen staat niet voor hun lol op de wachtlijsten en het leven gaat soms anders dan je je vooraf bedenkt. Jongeren staan bijvoorbeeld ingeschreven in de regio Eindhoven en Tilburg, maar krijgen een baan aangeboden in Breda of Den Bosch. Dat was met mijn eigen kinderen toen ook zo’.

Bij werkbezoeken hoor ik bedrijven vaak verzuchten dat het moeilijk is personeel te vinden als die geen woonruimte in de buurt kunnen hebben. Vaak zien zij dat werknemers afzien van de baan vanwege de wachttijd voor een woning of de reistijd. Er zijn zelfs bedrijven die afzien van uitbreiding of die verplaatsen.

Bedenk ook wat dit zou kunnen betekenen voor vermindering van woon-werkverkeer en zorgkosten (WMO/mantelzorgen) wanneer mensen zich makkelijker en sneller kunnen vestigen in een andere regio.

Bij ons komen veel signalen binnen dat mensen wel wachttijd hebben opgebouwd, maar net in een andere regio dan waar ze terecht komen:

  • Je schrijft je als 18-jarige in als woningzoekende in de regio van je ouders en wellicht in de stad waar je studeert, maar later krijg je toch een baan elders.
  • Je kind start een gezin in een andere regio en jij wilt als gepensioneerde graag dichterbij gaan wonen.
  • Je bent wat ouder en hebt soms hulp nodig (ook fijn voor het doorschuiven van grote woning naar kleinere).
  • enfin, er zijn veel redenen te bedenken waarom dit een voordeel zou zijn.

Het samenvoegen van de websites voor de regio Eindhoven en Helmond heeft geresulteerd in lagere wachtlijsten omdat de schaarse woningen beter verdeeld worden. Ook Mooiland heeft heel recent met 5 organisaties gekozen om samen 1 regionale website (Thuispoort) te beginnen voor Noord-Oost Brabant.
Hoeveel beter zou dit zijn als alle huurwoningen van heel Brabant op 1 plek stonden en je je opgebouwde wachttijd kunt meenemen?

Daarom willen wij naar 1 website waar de inwoners van Noord-Brabant kunnen zoeken naar hun (sociale) huurwoning. Naar Limburgs voorbeeld, daar werkt het uitstekend.

Sociale huurwoningen moeten makkelijk, laagdrempelig en toegankelijk zijn. De woningnood is op dit moment hoog dus we moeten extra huizen bouwen. Maar tot dan toe kunnen we in elk geval het verhuizen makkelijker mogelijk maken.

Irma Koopman

Reactie toevoegen

U bent hier