h

vragen nav sluiting huisartsenpraktijk in Reusel

5 mei 2023

vragen nav sluiting huisartsenpraktijk in Reusel

Begin deze week schrokken wij van het bericht dat nu ook in Noord-Brabant patiënten voor een gesloten deur staan bij hun huisartsenpraktijk.
Huisartsenpraktijk in Reusel per direct gesloten: 'Ze zijn onbereikbaar, schandalig' (nos.nl)

Omstreden huisartsenpraktijk per direct gesloten, patiënten woedend - Omroep Brabant

Patiënten staan radeloos aan de poort nu huisarts plots stopt: 'Schandalig' - Omroep Brabant

Huisartsen klagen al langere tijd over een te zware werkdruk. Oudere huisartsen kunnen geen opvolger vinden omdat ze zelf vaak meer dan 60 uur per week werken en jongere artsen willen die werkdruk niet.
Praktijken worden daardoor vaak overgekocht door ‘commerciëlen’ en dat gaat zeker niet altijd goed. Te weinig artsen, steeds wisselende gezichten, alleen online arts uit Amsterdam beschikbaar, etc. Doordat ze ook niet mee willen draaien in de afspraken rond weekend en nachtdiensten met de andere huisartsen is de samenwerking slecht.

Er zijn praktijken waar, na overname, het gehele personeel stopt vanwege de werkomstandigheden. Natuurlijk komt dit ook door het landelijk ingestelde zorgstelsel waardoor er veel verantwoording en onderhandeling met zorgverzekeraars bij komt.

Bekend is onder andere de organisatie Co-Med met praktijken in onder andere Eindhoven, Helmond, Tilburg, Breda, Oirschot en Reusel. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd doet hier al onderzoek naar.

Over de 3 praktijken van Co-Med in Breda was eerder al een uitzending: Huisartsen maken zich zorgen om commerciële opkopers: 'Het is een chaos in de praktijk' - EenVandaag (avrotros.nl)

Nu is de praktijk in Reusel per direct gesloten en worden patiënten verwezen naar Oirschot. Dat is, voor hen die een auto hebben, ongeveer 40 minuten rijden.

Daarom stelde Irma Koopman de volgende vragen aan het college van Gedeputeerde Staten:

  • Bent u bekend met de overname van huisartsenposten door commerciële partijen?
  • Heeft u een overzicht van het aantal huisartsenpraktijken in Brabant die door commerciële partijen zijn overgenomen?
  • Kunnen we iets doen voor de Brabanders die vanwege deze geprivatiseerde overnames zonder huisartsenzorg zitten?
  • Is er een goede OV-verbinding tussen de praktijken in Reusel en Oirschot?
  • Kunt u zeggen bij hoeveel van deze commerciële praktijken directe sluiting en/of onbereikbaarheid dreigt?
  • Vindt u het, net als de SP, onwenselijk dat deze praktijken worden overgenomen met een dusdanige commerciële insteek dat patiënten niet de zorg krijgen die ze nodig hebben?
  • Is er een mogelijkheid om als Provincie te bemiddelen tussen ‘oude’ en ‘nieuwe’ huisartsen? Voorbeeld: Wat als je huisarts de praktijk verkoopt aan ‘de commerciëlen’? ‘We herkennen de klachten, maar het kan ook goed gaan’ | Tilburg | ed.nl
  • Inmiddels hebben de andere 2 huisartsen in Reusel de patiënten zo goed mogelijk opgevangen, maar dat betekent dus alleen maar meer druk op hen. Is er iets dat we kunnen doen om hen te steunen?
  • Bent u geïnformeerd over het lopende onderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Gezin? Zo ja kunt u daar iets over zeggen? Zo nee, kunt u proberen die informatie te krijgen?

Reactie toevoegen

U bent hier