h

Vragen over zorgen omwonenden mestverwerker Den Ouden

23 april 2023

Vragen over zorgen omwonenden mestverwerker Den Ouden

In een bericht op Omroep Brabant zagen wij dat de gemeente Helmond definitief uit het overleg over mestverwerker Den Ouden is gestapt.
Stinkende mestverwerker: gemeente stapt nu echt uit overleg over oplossing - Omroep Brabant

De SP-fractie was aanwezig op de bewonersavond op 19 april. Deze bewoners kampen al ruim 10 jaar met verschrikkelijke stankoverlast van Den Ouden. Eigenlijk is er al overlast vanaf de bouw, begin jaren 90. De bewoners hebben geen vertrouwen meer in een oplossing, ze melden de overlast niet eens meer en maken zich zorgen over hun gezondheid en de verkoopwaarde van hun woningen.

 Er zijn heel veel pogingen gedaan om, samen met Den Ouden, tot een oplossing te komen, maar er lijkt het bedrijf niet veel aan gelegen. Zij gaan precies tot het randje van de vergunning en zelfs alle negatieve publiciteit boeit hen niet.

De SP begrijpt de zorgen van de bewoners van Brouwhuis en daarom hebben Oscar van Raak en Irma Koopman de volgende vragen aan het College van Gedeputeerde Staten gesteld:

  1. Bent u op de hoogte van de klachten van de bewoners? Heeft u er met hen zelf  over gesproken?
  2. Voldoet Den Ouden aan de voorwaarden in de huidige vergunning? Kan het college reflecteren op het handhavingstraject bij mestverwerker Den Ouden? Is het college bereid om een speciaal handhavingstraject op te zetten ten aanzien van de problematiek rondom mestverwerker Den Ouden?
  3. Er is pas een nieuwe hal gebouwd, is daar door uw College een vergunning voor afgegeven?
  4. Bent u het met de SP eens dat het aan de Provincie is om stankoverlast zo snel mogelijk op te lossen? Hoe kunnen we dat in dit geval doen?
  5. Is het mogelijk de gegeven vergunning in te trekken, deze is namelijk volgens de bewoners van Brouwhuis veel te ruim afgegeven?
  6. Komt het College nu zo snel mogelijk, in overleg met bewoners en gemeente, tot een nieuw maatwerkbesluit? Deze keer met goede onderbouwing die standhoud voor de rechter.
  7. Hoe gaan we er voor zorgen dat we de volgende rechtszaak tegen Den Ouden als Provincie wél winnen? Heeft de ODZOB voldoende juridische kennis in huis?
  8. Is verplaatsing van het bedrijf een optie?
  9. Kan het college reflecteren op het gevoerde participatiebeleid bij vergunningverlening aan bedrijven die een grote invloed hebben voor de leefomgeving eromheen in het algemeen? En op het participatietraject achter de vergunningverlening van mestverwerker Den Ouden in het bijzonder?
  10. Acht het college vergunningverlening voor onbepaalde tijd als obstakel in de casus van mestverwerker Den Ouden?

Reactie toevoegen

U bent hier