h

SP wil aanpak jeugdwerkloosheid West-Brabant

4 september 2015

SP wil aanpak jeugdwerkloosheid West-Brabant

 

Rond de drieduizend jongeren in West-Brabant zitten thuis zonder baan. Veelal zijn dit laag opgeleide jongeren die maar al te graag aan de slag zouden willen gaan. Zorgelijk is dat de jeugdwerkloosheid in het westen van onze provincie niet alleen hoog is,  maar in vergelijking met andere regio’s ook nog eens een van de sterkste groei in werkloosheid vertoonde. Bijna een verdubbeling ten opzichte van drie jaar geleden, terwijl voor de rest van het land een gemiddelde stijging van zestig procent geconstateerd is.

 

De Brabantse SP fractie vindt dit schokkende cijfers en zou graag zien dat deze Brabantse jongeren aan de slag kunnen gaan. In het bestuursakkoord heeft GS de ambitie uitgesproken om te investeren in de groei van de economie en het aantal banen voor lager en middelbaar opgeleiden. De SP zou graag zien dat nu blijkt dat de nood in West-Brabant hoog is, er snel werk gemaakt wordt van deze ambitie.

 

Daarnaast lijkt er een mismatch te zijn tussen de beschikbare banen en het aanbod aan personeel, vooral het opleidingsniveau lijkt een probleem te zijn. Het aandeel laagopgeleiden is in dit deel van Brabant hoger dan in de rest van de provincie en juist voor deze groep is er minder werk voorhanden en er wordt vooral ingezet op de kenniseconomie.

De SP is van mening dat de provincie een rol kan spelen in de aanpak van deze problemen en hierin wellicht zelfs een hoofdrol kan spelen. Daarom stelt SP-Statenlid Maarten Everling de volgende vragen:

  1. Is GS op de hoogte van de hoge jeugdwerkloosheid in West-Brabant en is zij met de SP van mening dat deze regio specifieke aandacht nodig heeft om de jongeren daar aan het werk te krijgen?
  2. Bent u bereid om middelen beschikbaar te stellen om de problemen in deze regio te bestrijden en op welke steun kunnen de werkloze jongeren rekenen?
  3. Hoe wilt GS de mismatch in opleidingsniveau tussen het aanbod van werkenden en de werkgelegenheid aan gaan pakken?
  4. Heeft GS zicht op de reden waarom juist in deze regio de jeugdwerkloosheid zo groot is of bent u anders bereid om de oorzaken te onderzoeken en te rapporteren?

[1] Zie Bestuursakkoord  ‘Beweging in Brabant,’ pagina 15-16


Reactie toevoegen

U bent hier